5 zdrowych deserów dla fanów słodkiego smaku
![Paulina Banaśkiewicz-Surma](https://i.wpimg.pl/20x20/m.fitness.wp.pl/zdjecie-jpg-46cd4a7091b3b1d902f9.jpg)
Zdrowe desery dla fanów słodkości to m.in. wegańskie lody z owoców, francuskie tosty bez jaj i masła czy słodkie czekoladowo-bananowe smoothie. Osoby na diecie powinny przygotowywać je samodzielnie, kontrolując ilość użytego cukru i jakość składników. Poniższe propozycje zaspokoją apetyt na słodki smak największego słodyczoholika.
Ten artykuł ma 5 stron:
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Wiśniowo-czekoladowe lody
Jeżeli mamy słabość do lodów, zaoszczędzimy nieco kalorii, zjadając wersję wegańską z mrożonych owoców, na przykład wiśni (bogatych w błonnik, o właściwościach antyoksydacyjnych). Porcja dostarcza około 125 kcal.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Lody te są wolne od cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Jeżeli wstawimy owoce do zamrażarki na noc, to przygotowanie tego deseru zajmie nam 10 minut.
Zobacz też: Kremowe lody kokosowe z owocami i nasionami chia
Lista składników (3 porcje):
- 2 szklanki wiśni,
- pół banana,
- pół szklanki niesłodzonego mleka migdałowego,
- 3 łyżki bezmlecznych groszków czekoladowych.
Sposób przygotowania:
Jeżeli używamy świeżych owoców, musimy na 3 godziny umieścić je w zamrażarce. Następnie wrzucamy mrożone wiśnie i banana do malaksera, dodajemy mleko migdałowe i miksujemy przez kilka minut. Masa powinna być zupełnie gładka. Na koniec dodajemy groszki czekoladowe i cieszymy się smakiem wegańskich niskokalorycznych lodów.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze