Jak pozbyć się toksyn z organizmu?

Brak ruchu i niewłaściwa dieta sprzyjają powstawaniu toksyn w organizmie. Świadczyć mogą o tym takie objawy jak: zmęczenie, problemy z koncentracją, osłabienie. „Zatruty” organizm częściej choruje. Jesteśmy bardziej podatni na zakażenia wirusowe i bakteryjne. Objawem nadmiaru toksyn są również problemy z cerą, trądzik, łamliwe paznokcie.

Owsianka z owocami

Owsianka z owocami (123rf)

Produkty uboczne przemiany materii, które zalegają w organizmie, przyczyniają się także do próchnicy zębów i zapalenia zatok. Jak się pozbyć szkodliwych, nagromadzonych latami substancji? Okazuje się, że stare i sprawdzone metody są skuteczne. Pomoże owsianka, picie wody, jedzenie jabłek czy czosnek… Wszystkie produkty mamy w zasięgu ręki. Znajdziemy je w naszej kuchni. Poznajmy sposoby na naturalny detoks.

POZBĄDŹ SIĘ TOKSYN Z ORGANIZMU

Zdrowa owsianka

Pożywna i zdrowa owsianka pomoże usunąć toksyny z organizmu. Dlaczego? Dzięki błonnikowi, który reguluje pracę jelit i obniża także cholesterol. Błonnik zawarty w owsie to Beta-glukan. Zmniejsza ryzyko otyłości, wiąże substancje toksyczne i wspomaga ich wydalanie. Ponadto owsianka to źródło magnezu, żelaza, wapnia i fosforu.

W swoim składzie ma także cynk, białko i witaminy z grupy B oraz witaminę E, zwaną witaminą młodości, gdyż opóźnia procesy starzenia. Z kolei magnez w niej zawarty poprawia pracę układu nerwowego. Spożywana rano, na śniadanie doda nam energii. Udowodniono, że płatki owsiane w codziennej diecie zapewniają większą sprawność fizyczną i wytrzymałość.

Zobacz też: Mikstura oczyszczająca wątrobę

Zielona herbata

Dzięki wielu cennym substancjom zawartym w liściach zielona herbata doskonale usuwa z organizmu szkodliwe toksyny. Herbaciany napar zawiera polifenole, katechiny, silne antyoksydanty. W swoim składzie ma też garbniki, alkaloidy, aminokwasy czy witaminy (A, B, C, E) oraz wapń, potas, miedź, cynk i fluor.

Dzięki obecności antyoksydantów picie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko raka, również skóry. Napar ten chroni bowiem przed poparzeniami słonecznymi. Polifenole w nim zawarte zmniejszają także ryzyko demencji. Wielkimi miłośnikami zielonej herbaty są Japończycy, którzy uważają, że kilka filiżanek dziennie przedłuża życie i dodaje zdrowia.

Zdrowe jabłka

Jabłka

Zobacz również: Jakie partie ciała wyrzeźbisz, ćwicząc na tych sprzętach?

Działają niczym szczotka, wymiatają z organizmu nadmiar zbędnych i szkodliwych toksyn. Dietetycy zalecają, by jeść przynajmniej jedno jabłko dziennie. Błonnik w nim zawarty reguluje pracę jelit i chroni przed zaparciami. Naukowcy udowodnili, że dzięki błonnikowi zmniejsza się poziom cholesterolu i tym samym ryzyko miażdżycy czy zawału.

Wykazano, że jabłka chronią przed rakiem jelita grubego i okrężnicy. Te zdrowe owoce to kopalnia witamin, takich jak: A, E, K, B6 oraz minerałów: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu. Są tanie, zdrowe, mają niski indeks glikemiczny, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by włączyć je do naszej codziennej diety.

Gorzki grejpfrut

Te gorzkie owoce poprawiają metabolizm, przyśpieszają przemianę materii i oczyszczają organizm z toksyn. Dzięki nim szybciej spalamy tłuszcze. Grejpfruty to bomba witaminowa. Czerwone mają najwięcej witaminy C.

Wystarczy zjeść jeden owoc, by zapewnić sobie dzienną dawkę tej cennej substancji. Przy okazji spożywamy 1/3 zalecanej dawki witaminy A. Owoc ten to także źródło potasu oraz likopenu i karotenoidów, czyli przeciwutleniaczy. Zalecane są także diabetykom, ze względu na niski indeks glikemiczny.

Czosnek

Czosnek

Czosnek to nie tylko naturalny antybiotyk, który zwalcza infekcję, ale i jeden z najsilniejszych środków detoksykacyjnych. Należy spożywać jeden ząbek dziennie, a na efekty nie będzie trzeba długo czekać. Czosnek pomaga w produkcji selenu i związków siarki, które są niezbędne w procesie oczyszczania.

Ponadto działa antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie, zwalcza pasożyty. Po rozgnieceniu czosnku nie powinniśmy go od razu spożywać, należy odczekać kilka minut, by uwolniły się wszystkie cenne substancje. Czosnek zawiera witaminy z grupy B, A, potas, wapń, magnez, kobalt, chrom. To kopalnia aminokwasów i związków flawonoidowych. Warto wspomnieć, że przyśpiesza wydzielanie żółci i poprawia pracę jelit.

Zobacz też: 5 objawów, które świadczą o tym, że potrzebujesz detoksu

Woda

Woda nie zawiera cukru i kalorii, jest naturalna i zdrowa. Regularnie pita, od 1,5 do 2 litrów dziennie, wypłukuje z organizmu uboczne produkty przemiany materii, odtruwa i odkwasza. Poprawia metabolizm i działa odchudzająco. Picie wody przed posiłkiem „oszukuje” głód. Dietetycy uważają, że m.in jej niedobór sprzyja otyłości. Jakie ma jeszcze właściwości? Nawilża i ujędrnia skórę, rozpuszcza pożywienie, reguluje temperaturę ciała, utrzymuje odpowiednie PH skóry, oczyszcza nerki.

Awokado

Awokado

Zawarty w awokado glutation oczyszcza organizm z toksyn. Dzięki obecności kwasu oleinowego obniża cholesterol i chroni przed nowotworem prostaty i piersi. Zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Awokado jest najkaloryczniejszym z owoców, w 100 g mieści się 160 kcal. Owoc ten zawiera sporo witamin: C, E i A czyli silnych przeciwutleniaczy, a także witaminy z grupy B. Awokado to źródło cennej dla oczu luteiny i zeaksantyny.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Diety i odchudzanie:

Chlorella – multiwitamina natury Proste ciasto z burakami Jak przyjaciele sabotują nasz cel związany z utratą wagi? Kawa z awokado, która odchudza i podkręca metabolizm Zdrowotne zalety korzystania z sauny Co ci grozi, gdy śpisz zbyt długo? Kolacja 12 godzin po śniadaniu. Najłatwiejszy sposób odchudzania Owsianka z nasionami chia - śniadanie na płaski brzuch Mikstura oczyszczająca wątrobę Ranking najbardziej kalorycznych warzyw Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny 9 rad, dzięki którym nie wpadniesz w pułapkę pustych kalorii Fit skrajności 4 rodzaje warzyw, przez które tyjesz Woda z tą przyprawą spala tłuszcz 5 powodów, dla których nie warto rezygnować z węglowodanów na diecie odchudzającej “Kluczową rolę odgrywa właściwe żywienie i ruch”. Wywiad z trenerką, dietetykiem klinicznym i mamą Natalią Gacką na temat odchudzania po ciąży Schudła 40 kilogramów. Metamorfoza Grubaski w małym mieście Schudł 45 kilogramów, jedząc pizzę Kremowe lody kokosowe z owocami i nasionami chia Dlaczego diety nie działają? Fit lody z czerwonej fasoli Zioła pomocne w walce ze zbędnymi kilogramami Jak oni to robią? Poznaj sekrety szczupłych ludzi

Popularne w tym tygodniu:

Kawa z awokado, która odchudza i podkręca metabolizm Jak omijanie śniadania może zmienić Twoje życie i ciało? Dieta Intermittent Fasting (IF) w teorii i praktyce Proste ciasto z burakami Odchudzający koktajl z selera Pij miksturę przez 3 tygodnie. W ten sposób oczyścisz jelita i schudniesz 3 kg Chlorella – multiwitamina natury Schudła 15 kilogramów. Metamorfoza Darii Stręk Co podjadać, aby nie przytyć? Produkty, które sprawią, że szybciej schudniesz z boczków Sassy water – odchudzający napój, który przygotujesz w domu Schudła 10 kilogramów w 5 miesięcy. Metamorfoza Elizy Wydrych-Strzeleckiej, autorki bloga Fashionelka Tiramisu dietetyczne