5 fit śniadań z płatków owsianych

Odchudzają, odmładzają i dostarczają energii. Płatki owsiane są źródłem błonnika, witamin z grupy B oraz związków mineralnych, zwłaszcza magnezu i selenu. Sprawdź, jak przygotować płatki na zdrowe śniadanie.

Shutterstock

Tradycyjna owsianka

Owsianka już dawno przestała kojarzyć się z szaroburą breją bez smaku. Dzięki odpowiednim dodatkom może stać się pyszną propozycją na wartościowe śniadanie. Orzechy, owoce, bakalie – możliwości urozmaicenia tego dania są nieograniczone. Wielkim atutem owsianki jest to, że każdego dnia może smakować inaczej.

Owsianka z migdałami

  • 3 łyżki płatków owsianych górskich;
  • 100 mililitrów mleka (może być roślinne) lub wody;
  • garść migdałów;
  • garść suszonej żurawiny;
  • garść borówek;
  • 1 łyżeczka miodu;
  • cynamon.

Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, aż wchłoną płyn, a owsianka stanie się gęsta (zajmie to kilka minut). Następnie dosładzamy miodem, dodajemy cynamon i mieszamy. Wierzch owsianki posypujemy migdałami, żurawiną i owocami.

Nocna owsianka

To propozycja dla osób, które rano nie mają czasu na przygotowywanie posiłku. Owsiankę przyrządza się wieczorem, wstawia do lodówki, a rano śniadanie jest gotowe. Proste, szybkie i pyszne!

Składniki:

Zobacz również: Jakie są najzdrowsze rodzaje kawy

  • 2 łyżki płatków owsianych;
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego;
  • 1 łyżeczka syropu klonowego;
  • pół banana;
  • świeże maliny;
  • wiórki kokosowe.

W miseczce lub słoiku mieszamy płatki z jogurtem i syropem klonowym. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Rano do płatków dodajemy banana, maliny oraz wiórki kokosowe.


Smoothie śniadaniowe

Rano nie masz ochoty na porządne śniadanie? Świetnie sprawdzi się odżywczy koktajl, dzięki któremu nie wyjdziesz z domu z pustym żołądkiem. Dodatek płatków owsianych i masła orzechowego sprawia, że smoothie zapewnia dawkę energii potrzebnej o poranku.

Smoothie z bananem i płatkami owsianymi

  • 1 szklanka mleka (może być roślinne);
  • 1 banan;
  • 2 łyżki płatków owsianych;
  • 1 łyżka masła orzechowego.

Składniki koktajlu umieścić w blenderze i miksować, aż napój będzie miał gładką konsystencję.

Placuszki owsiane

Lubisz naleśniki i amerykańskie pancakes? Dzięki płatkom owsianym możesz przygotować zdrowszą wersję tego śniadania. Wystarczy kilka składników, aby wyczarować sycące danie idealne na poranny posiłek.

Owsiane placki z owocami

  • ¾ szklanki płatków owsianych;
  • 2 jajka;
  • łyżeczka miodu;
  • olej kokosowy do smażenia.

Jajka roztrzepać widelcem i dokładnie wymieszać z płatkami owsianymi. Dosłodzić miodem. Smażyć na rozgrzanym oleju kokosowym, aż będą rumiane z obu stron. Podawać z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami, np. pestkami granatu.

Granola śniadaniowa

Zdrowe i lekkie przepisy


Lubisz musli? Gotowe płatki zawierają zwykle dodatkowy cukier, barwniki i konserwanty. Lepszym pomysłem jest samodzielnie przygotowanie granoli w domu. Możesz zrobić więcej musli w weekend, aby przez cały tydzień mieć pod ręką słoik chrupiących płatków. Granola świetnie smakuje z jogurtem naturalnym albo mlekiem.

Chrupiąca domowa granola

  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich;
  • 1 szklanka posiekanych orzechów (migdały, włoskie, nerkowce);
  • 1 szklanka ulubionych nasion (pestki dyni, słonecznika, sezam);
  • 0,5 szklanki rodzynek;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru;
  • 4 łyżki miodu;
  • 3 łyżki oleju kokosowego;
  • szczypta soli morskiej.

Piekarnik nagrzać do 160 stopni Celsjusza. W dużej misce wymieszać płatki owsiane z orzechami, pestkami, rodzynkami. W małym rondelku podgrzać olej kokosowy z miodem i przyprawami, a następnie wymieszać z płatkami. Granolę rozłożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 25 minut, a w tym czasie 2–3 razy wymieszać płatki z orzechami. Wystudzić i przesypać do słoika. Podawać z jogurtem greckim i świeżymi owocami.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki Fantazja fasolowa Szybkie naleśniki bez mąki Dlaczego warto jeść jajka na diecie? Mocno wędzony pasztet z kaszą jaglaną, kiszoną kapustą i grzybami Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Co jeść przed i po treningu? Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Razem czy osobno? Dowiedz się, jakie produkty powinniśmy jeść razem, a których połączeń lepiej unikać Tych produktów nie jedz przed treningiem Dietetyczna nutella Bananowy chleb Dietetyczna chałwa w 10 minut Smaczne i odchudzające przekąski Oryginalne przepisy na zdrową kolację Dietetyczna domowa czekolada bez mleka Niedocenione superfoods, które skutecznie wpomogą utratę wagi Kilka rad jak radzić sobie z zakwaszeniem organizmu Dietetyczne kulki owsiane Zdrowe zamienniki niezdrowych produktów Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą

Popularne w tym tygodniu:

Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) Koktajle Ewy Chodakowskiej poniżej 430 kcal 6 przepisów na odchudzające sałatki Jakie węglowodany jeść na diecie? Zdrowy krem czekoladowo-orzechowy Dlaczego warto jeść jajka na diecie? Brownie z batatem i rodzynkami Pomysły na zdrowe bezmięsne obiady Desery z kaszy jaglanej Jakie ryby jeść podczas odchudzania? Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Przepis na dietetyczny żurek