Omlet z płatkami owsianymi - przepisy. Ten posiłek to bogactwo witaminy B i magnezu
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 1 komentarzOmlet owsiany może być bardzo dobrym i pożywnym posiłkiem. Możemy go jeść na śniadanie, drugie śniadanie, obiad, a nawet kolację. Dzięki płatkom owsianym dostarczymy naszemu organizmowi wielu odżywczych składników, takich jak: witamina B, magnez i fosfor. Omlet z płatkami owsianymi - przepisy znajdziecie poniżej.
Ten artykuł ma 2 strony:
Omlet owsiany — omlet owsiany z fasolą i pomidorami
Jeżeli chcecie wypróbować omleta owsianego na obiad, to proponuję sprawdzony, pyszny i sycący omlet wytrawny. Najedzą się nim nawet sportowcy, po ciężkim treningu.
Składniki:
- 2 jajka,
- łyżka mąki owsianej,
- pół łyżeczka drożdży instant,
- 50 ml ciepłej wody,
- łyżka czerwonej fasoli z puszki,
- jeden duży pomidor,
- kawałek ulubionego sera,
- szczypiorek,
- sól,
- pieprz,
- łyżeczka oleju.
Sposób wykonania: Łączymy ze sobą jajka, mąkę, wodę, drożdże, sól i pierz. Odstawiamy dobrze połączone składniki na 10 minut. W tym czasie na patelnię dodajemy fasolę i pomidora i chwilkę dusimy. Na patelnię dodajemy łyżeczkę oleju, gdy olej jest gorący wlewamy wyrośniętą masę jajeczną.
Pilnujemy, aby omlet się nie spalił, obracamy na drugą stronę. Na górę omleta dajemy fasolę i pomidory oraz potarty ser. Omleta przykrywamy pokrywką i smażymy, aż ser się rozpuści. Na koniec przekładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem.
Omlet owsiany — omlet białkowy
Jeżeli marzycie o lekkiej, nietuczącej kolacji, ale nie do końca wiecie jak ją wykonać, żeby naprawdę taka była, to przedstawiamy pomysł na puszysty omlet białkowy. Źródło najlepszego białka przed snem!
Składniki:
- 3 białka (jeżeli nie chcemy marnować żółtek, to na rynku dostępne są gotowe białka jajek w pojemnikach),
- łyżka mąki owsianej,
- łyżeczka cynamonu,
- szczypta stewii,
- łyżeczka oleju.
Sposób wykonania: Białka ubijamy mikserem na puszystą masę, można dodać szczyptę soli przed ubijaniem. Do masy dodajemy mąkę, cynamon, stewię i delikatnie łączymy ze sobą składniki. Patelnię rozgrzewamy, dodajemy olej i powolutku wlewamy masę.
Jeżeli się przyrumieni to powolutku obracamy go na drugą stronę. Gotowy omlet przekładamy na talerz. Można dodać na wierzch ulubione warzywa, to zależy od nas.
Zobacz też: Omlet czekoladowy z bananem i masłem migdałowym
Jak widać omlet owsiany wcale nie musi być nudnym posiłkiem. Można tworzyć z niego dowolne kombinacje: słodkie, słone, białkowe. Jeżeli poprawnie wykonamy omlet, to dostarczymy sobie wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Może warto czasami spróbować czegoś nowego?
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze