Tygodniowy jadłospis Chodakowskiej w ramach przygotowań sylwetki do lata
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuCo Ewa Chodakowska poleca jeść w ramach przygotowań sylwetki do lata? Trenerka z myślą o swoich fankach udostępniła w mediach społecznościowych przykładowy tygodniowy jadłospis, który wraz z regularnymi ćwiczeniami ma zapewnić satysfakcjonującą figurę. Przy każdym z posiłków znajduje się informacja o wartości energetycznej.
Poniedziałek
Śniadanie — kasza jaglana z suszonymi owocami
Lista składników:
- szklanka 2 proc. mleka,
- 2 szczypty cynamonu,
- łyżeczka miodu pszczelego,
- 3 suszone morele,
- 4 łyżki kaszy jaglanej,
- 3 śliwki suszone.
Sposób przygotowania:
Gotujemy kaszę na mleku z dodatkiem cynamonu do momentu uzyskania masy o gęstej konsystencji. Następnie dodajemy owoce i miód. Mieszamy. Śniadanie dostarcza 423 kcal.
Drugie śniadanie — koktajl z natką pietruszki i bananem
Lista składników:
- banan,
- kubek 2 proc. jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki natki pietruszki,
- łyżeczka nasion sezamu.
Sposób przygotowania:
Wrzucamy wszystkie składniki do kielicha blendera i miksujemy. Koktajl dostarcza 222 kcal.
Obiad — dziki łosoś z warzywami
Lista składników:
- 150 gramów dzikiego łososia,
- garść mrożonej żółtej fasolki szparagowej,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 szczypty tymianku,
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego uniwersalnego,
- szczypta soli,
- 5 łyżek kaszy jęczmiennej,
- ⅓ szklanki ugotowanej czerwonej fasoli,
- łyżka natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Nacieramy łososia tymiankiem i olejem. Pieczemy rybę w naczyniu żaroodpornym (podlewając ją wodą co pewien czas). Gotujemy fasolkę w lekko osolonej wodzie. Ugotowany ryż mieszamy z fasolką. Wykładamy na niego upieczonego łososia, który skrapiamy sokiem z cytryny. Danie obiadowe dostarcza 678 kcal.
Podwieczorek — warzywa z sosem czosnkowym
Lista składników:
- 5 łyżek 2 proc. jogurtu naturalnego,
- łyżka pestek dyni, łuskanego słonecznika, sezamu,
- seler naciowy,
- marchew,
- ogórek,
- ząbek czosnku.
Sposób przygotowania:
Prażymy pestki na suchej patelni. Dodajemy je do jogurtu wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kroimy warzywa w słupki. Zjadamy je, maczając w przygotowanym sosie. Podwieczorek dostarcza 185 kcal.
Kolacja — sałatka z serem i papryką
Lista składników:
- plaster sera typu feta,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżka pestek dyni,
- 3 liście sałaty masłowej,
- 5 zielonych oliwek,
- pół czerwonej papryki.
Sposób przygotowania:
Kroimy ser w kostkę, a paprykę w paski. Mieszamy wszystkie składniki w naczyniu i skrapiamy oliwą. Posypujemy pestkami dyni. Sałatka dostarcza 302 kcal.
Wtorek
Śniadanie — twarożek z kiełkami i rzodkiewką
Lista składników:
- 120 gramów sera twarogowego półtłustego,
- 4 rzodkiewki,
- 2 łyżki kiełków lucerny,
- ⅓ szklanki 2 proc. jogurtu naturalnego,
- łyżeczka czarnuszki,
- łyżka otrębów gryczanych,
- 2 kromki chleba żytniego razowego.
Sposób przygotowania:
Mieszamy twaróg z jogurtem. Dodajemy rzodkiewkę pokrojoną w plastry i pozostałe składniki. Jemy z pieczywem. Śniadanie dostarcza 400 kcal.
Drugie śniadanie — sałatka z awokado, gruszki i ananasa
Lista składników:
- pół awokado,
- 2 plastry ananasa,
- średnia gruszka,
- 4 łyżki soku z limonki,
- 2 łyżki otrębów gryczanych.
Sposób przygotowania:
Kroimy awokado, gruszkę i ananasa w kostkę. Skrapiamy owoce sokiem z limonki i posypujemy otrębami. Danie dostarcza 217 kcal.
Obiad — indyk z kaszą bulgur
Lista składników:
- 150 gramów mięsa z piersi indyka (bez skóry),
- marchew,
- ⅓ cebuli,
- łyżka szczypiorku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sok ze świeżej cytryny (do smaku),
- 2 szczypty pieprzu czarnego,
- 5 łyżek kaszy bulgur,
- 4 łyżki pestek granatu,
- szczypta kurkumy.
Sposób przygotowania:
Nacieramy mięso olejem i przyprawami. Pieczemy je w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 min. Gdy ostygnie, kroimy w cząstki. Gotujemy kaszę al dente. Ścieramy marchew na tarce, kroimy cebulę i szatkujemy szczypiorek. Wyjmujemy nasiona granatu. Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku. Danie dostarcza 605 kcal.
Podwieczorek — pomarańcze z kakao
Lista składników:
- 3 łyżki 2 proc. jogurtu naturalnego,
- 5 gramów kakao,
- pomarańcza,
- 2 łyżeczki sezamu.
Sposób przygotowania:
Obieramy pomarańczę ze skórki, dzielimy na cząstki. Polewamy owoc jogurtem zmiksowanym z kakao. Posypujemy sezamem. Podwieczorek dostarcza 210 kcal.
Kolacja — sałata z jajkiem i orzechami
Lista składników:
- 2 jaja kurze,
- 3 orzechy włoskie,
- łyżeczka oleju lnianego,
- ¾ papryki czerwonej,
- 4 liście sałaty rzymskiej,
- 6 łyżek soku z cytryny,
- kromka chleba graham.
Sposób przygotowania:
Mieszamy ugotowane, pokrojone w cząstki jajko z poszarpaną sałatą, papryką pokrojoną w słupki i olejem. Skrapiamy warzywa sokiem i posypujemy orzechami. Jemy z pieczywem. Danie dostarcza 346 kcal.
Środa
Śniadanie — ogórkowy twarożek z pieczywem
Lista składników:
- ¾ sera twarogowego półtłustego,
- ogórek,
- 3 łyżki kiełków rzodkiewki,
- 2 kromki chleba żytniego razowego,
- 4 łyżki 2 proc. jogurtu naturalnego,
- szczypta pieprzu czarnego,
- szczypta oregano suszonego,
- łyżka pestek dyni.
Sposób przygotowania:
Mieszamy twaróg z jogurtem, startym na tarce i odsączonym z nadmiaru wody ogórkiem. Doprawiamy. Posypujemy kiełkami i pestkami. Jemy z pieczywem. Śniadanie dostarcza 460 kcal.
Drugie śniadanie — mrożony jogurt
Lista składników:
- kubek 2 proc. jogurtu naturalnego,
- garść mrożonych malin,
- szczypta cynamonu,
- szczypta skórki otartej z pomarańczy,
- 3 łyżeczki migdałów łuskanych.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera. Miksujemy. Wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Danie dostarcza 205 kcal.
Obiad — indyk z warzywnym leczo
Lista składników:
- pół cukinii,
- pół papryki czerwonej,
- pomidor czerwony,
- ⅓ pora,
- szczypta pieprzu cayenne,
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego uniwersalnego,
- 150 gramów mięsa z piersi indyka (bez skóry),
- ząbek czosnku,
- 60 gramów kasza gryczanej niepalonej.
Sposób przygotowania:
Nacieramy mięso czosnkiem i olejem. Układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy ½ szklanki wody. Posypujemy wierzch poszatkowanym porem i dusimy w piekarniku (w temperaturze 180 stopni) do momentu, aż będzie miękkie. Podlewamy wodą co pewien czas. Kroimy pomidora, paprykę i cukinię w cząstki i dusimy na wodzie na patelni. Mięso i warzywne leczo podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną. Obiad dostarcza 547 kcal.
Podwieczorek — koktajl z awokado i jabłka
Lista składników:
- pół awokado,
- jabłko,
- 30 gramów szpinaku,
- łyżka płatków jęczmiennych,
- 5 łyżek soku z limonki.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera. Miksujemy. Koktajl dostarcza 410 kcal.
Kolacja — pieczony jarmuż z fetą
[/h3]Lista składników:
plaster sera typu feta,łyżka oliwy z oliwek,2 łyżki pestek dyni,garść jarmużu,ogórek,łyżeczka octu balsamicznego.Sposób przygotowania:
Dzielimy liście jarmużu na mniejsze części. Pieczemy je w nagrzanym do 120 stopni piekarniku przez 5 minut. Następnie mieszamy je z kawałkami sera i plastrami ogórka. Skrapiamy oliwą i octem. Kolacja dostarcza 186 kcal.
Czwartek
[h3]Śniadanie — płatki z pistacjami
Lista składników:
- 5 łyżek płatków owsianych,
- szklanka jogurtu naturalnego 2 proc. tłuszczu,
- szczypta cynamonu mielonego,
- szczypta imbiru,
- łyżeczka miodu pszczelego,
- 2 łyżki pistacji (bez soli) obrane.
Sposób przygotowania:
Zalewamy płatki owsiane jogurtem. Przyprawiamy. Następnie dodajemy orzechy i wlewamy miód. Gotowe. Śniadanie dostarcza 456 kcal.
Drugie śniadanie — kanapka z makrelą
Lista składników:
- 2 kromki chleba żytniego razowego,
- 3 łyżki wędzonej makreli,
- ogórek kiszony,
- łyżeczka natki pietruszki,
- szczypta pieprzu czarnego,
- 2 łyżki 2 proc. jogurtu naturalnego.
Sposób przygotowania:
Mieszamy rybę z jogurtem, natką i pieprzem. Tak przygotowaną pastą smarujemy chleb. Na wierzch układamy drugą kromkę. Jemy z ogórkiem. Śniadanie dostarcza 232 kcal.
Obiad — imbirowy indyk
Lista składników:
- 150 gramów mięsa z piersi indyka (bez skóry),
- 2 szczypty curry w proszku,
- 5 łyżek kaszy pęczak,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 2 garści brokułów,
- łyżka startego korzenia imbiru,
- 6 łyżek soku z pomarańczy,
- szczypta pieprzu czarnego,
- łyżeczka nasion sezamu.
Sposób przygotowania:
Nacieramy mięso curry, imbirem i sokiem pomarańczowym. Pieczemy w folii. W tym czasie gotujemy brokuły na parze. Mięso i warzywa podajemy z ugotowaną kaszą pęczak skropioną oliwą. Obiad dostarcza 521 kcal.
Podwieczorek — migdałowe kulki
Lista składników:
- 3 łyżki płatków owsianych,
- łyżka masła migdałowego bez soli,
- 3 łyżki mleka migdałowego,
- łyżeczka migdałów łuskanych.
Sposób przygotowania:
Mieszamy płatki z pokruszonymi wcześniej migdałami. Następnie dodajemy masło orzechowe i mleko migdałowe. Mieszamy. Formujemy pralinki o wielkości orzecha włoskiego. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Porcja migdałowych kulek dostarcza 153 kcal.
Kolacja — sałatka z burakiem i mozzarellą
Lista składników:
- burak,
- ½ kulki sera typu mozzarella,
- łyżeczka pestek dyni,
- garść rukoli,
- łyżeczka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Gotujemy buraka. Po ostudzeniu, obieramy go ze skóry i kroimy w cienkie plastry. Ser też kroimy w plasterki. Wykładamy umytą rukolę na talerz, a na niej buraki na przemian z serem. Sałatkę posypujemy pestkami dyni i polewamy oliwą. Danie dostarcza 342 kcal.
Piątek
Śniadanie — placki bananowo-kokosowe
Lista składników:
- banan,
- 3 łyżki płatków owsianych,
- łyżka wiórków kokosowych,
- łyżeczka oleju kokosowego,
- ¼ szklanki mleka kokosowego,
- kubeczek 2 proc. kefiru.
Sposób przygotowania:
Ugniatamy banana, dodajemy płatki owsiane, olej, wiórki i mleko. Mieszamy wszystkie składniki. Na patelni formujemy placki, które smażymy przez 5–10 minut. Zjadamy je, popijając kefirem. Śniadanie dostarcza 462 kcal.
Drugie śniadanie — chia z malinami i orzechami
Lista składników:
- 3 łyżeczki nasion chia,
- ½ szklanki 2 proc. jogurtu naturalnego,
- garść mrożonych malin,
- 2 orzechy włoskie.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera. Miksujemy. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Danie dostarcza 214 kcal.
Obiad — pieczony dorsz z cukinią
Lista składników:
- 150 gramów dorsza (bez skóry),
- 5 łyżek komosy ryżowej,
- cukinia,
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego uniwersalnego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki liści bazylii,
- 2 szczypty suszonego oregano,
- 2 łyżeczki nasion słonecznika.
Sposób przygotowania:
Nacieramy rybę olejem i suszonymi przyprawami. Kroimy cukinię w plastry, nacieramy ją bazylią i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wkładamy te składniki do żaroodpornego naczynia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu, aż ryba będzie miękka. Podajemy z ugotowaną komosą posypaną słonecznikiem. To danie obiadowe dostarcza 564 kcal.
Podwieczorek — jogurt z marchewką i słonecznikiem
Lista składników:
- ½ szklanki jogurtu naturalnego 2 proc. tłuszczu,
- pół marchewki,
- ⅓ jabłka,
- 3 łyżeczki nasion słonecznika.
Sposób przygotowania:
Obraną ze skóry marchew i jabłko ścieramy na tarce. Łączymy z jogurtem i słonecznikiem. Podwieczorek dostarcza 200 kcal.
Kolacja — zapiekany por
Lista składników:
- 3 białka jaja kurzego,
- 10-centymetrowy kawałek pora,
- 2 łyżki szczypiorku,
- ¼ szklanki 2 proc. jogurtu naturalnego,
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego uniwersalnego,
- szczypta pieprzu czarnego,
- łyżka startego parmezanu,
- łyżka otrębów gryczanych,
- ½ łyżeczki czarnuszki.
Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Kroimy pora w plasterki. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy pokrojone warzywo, przyprawiamy. Dusimy do momentu, aż zmięknie. W misce rozkłócamy białka, mieszamy je z otrębami, olejem i jogurtem. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy plastry pora, wlewamy masę jajeczną. Wierzch posypujemy serem, szczypiorkiem i zmielonym pieprzem. Pieczemy do momentu, aż jajka się zetną. Danie dostarcza 364 kcal.
Sobota
Śniadanie — owsianka z gruszką i orzechami
Lista składników:
- 5 łyżek płatków owsianych,
- gruszka,
- kubek 2 proc. jogurtu naturalnego,
- 4 orzechy włoskie,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
Mieszamy płatki z jogurtem. Dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę i orzechy. Przyprawiamy. To śniadanie dostarcza 440 kcal.
Drugie śniadanie — ogórki z farszem z łososia
Lista składników:
- ogórek,
- 2 łyżki szczypiorku,
- łyżka soku z limonki,
- 2 łyżki 2 proc. jogurtu naturalnego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- plaster wędzonego łososia.
Sposób przygotowania:
Dzielimy rybę na kawałki. Mieszamy ją z jogurtem, oliwą i szczypiorkiem. Kroimy ogórka na cztery części, usuwamy nasiona. Tak przygotowane łódeczki wypełniamy przygotowanym farszem i skrapiamy sokiem z limonki. Śniadanie dostarcza 206 kcal.
Obiad — makaron z papryką i serem
Lista składników:
- cebula,
- 2 pomidory,
- 70 gramów makaronu pełnoziarnistego,
- 3 łyżki liści bazylii,
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego uniwersalnego,
- średnia papryka czerwona,
- plaster sera typu feta,
- 2 szczypty curry.
Sposób przygotowania:
Kroimy paprykę w słupki. Mieszamy z ćwiartkami pomidorów i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieczemy warzywa w naczyniu żaroodpornym (ok. 20 min). Po wyjęciu z piekarnika mieszamy je z ugotowanym makaronem. Przyprawiamy, skrapiamy olejem i posypujemy kawałkami sera. Danie obiadowe dostarcza 575 kcal.
Podwieczorek — sałatka z cukinii i sera
Lista składników:
- 1/3 cukinii,
- 2 szczypty suszonego oregano,
- łyżka oliwy z oliwek,
- ⅓ kostki półtłustego sera twarogowego,
- szczypta pieprzu czarnego,
- szczypta papryki,
- 5 łyżek pokrojonej cebuli dymki.
Sposób przygotowania:
Kroimy cukinię w plastry, które nacieramy oliwą wymieszaną z przyprawami. Pieczemy ją w piekarniku na ruszcie przez 10 minut (w temperaturze 150 stopni). Następnie mieszamy warzywo z pokruszonym serem. Dodatkowo posypujemy poszatkowaną dymką. Podwieczorek dostarcza 215 kcal.
Kolacja — krem z warzyw z cieciorką
Lista składników:
- 70 gramów mięsa z piersi kurczaka (bez skóry),
- 150 gramów brokułów,
- kawałek selera korzeniowego,
- pół cebuli,
- marchew,
- szczypta pieprzu czarnego,
- szczypta soli,
- łyżka oliwy z oliwek,
- ¼ szklanki cieciorki gotowanej bez soli,
- łyżka natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Obrane warzywa gotujemy z przyprawami. Następnie dodajemy oliwę i miksujemy do uzyskania konsystencji zupy-kremu. Dodajemy ugotowaną wcześniej cieciorkę. Na talerzu zupę dekorujemy natką. Danie dostarcza 333 kcal.
Niedziela
Śniadanie — przekładaniec jaglany
Lista składników:
- 5 łyżek kaszy jaglanej,
- szczypta cynamonu,
- szczypta kakao,
- ⅔ szklanki 2 proc. mleka spożywczego,
- łyżeczka sezamu,
- łyżka orzechów laskowych,
- ⅓ jabłka.
Sposób przygotowania:
Gotujemy kaszę na wodzie. Do miski przekładamy połowę jaglanki, następnie warstwowo układamy: pokruszone orzechy i plastry jabłka, połowę porcji jogurtu i cynamon. Powtarzamy kolejność składników. Wierzch dania posypujemy sezamem. Wstawiamy na noc do lodówki. Śniadanie dostarcza 430 kcal.
Drugie śniadanie — warzywa ze słonecznikiem
Lista składników:
- jabłko,
- marchew,
- 5 rzodkiewek,
- 3 łyżeczki nasion słonecznika,
- 2 łyżki 2 proc. jogurtu naturalnego,
- łyżeczka otrębów gryczanych.
Sposób przygotowania:
Obieramy warzywa i owoce ze skóry. Kroimy je w plastry. Polewamy jogurtem, posypujemy otrębami i słonecznikiem. Śniadanie dostarcza 215 kcal.
Obiad — pulpety mięsno-warzywne
Lista składników:
- łyżka otrębów gryczanych,
- kilka różyczek kalafiora,
- białko jaja kurzego,
- 100 gramów chudej wieprzowiny,
- 20 gramów cebuli dymki,
- 2 ziemniaki,
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego uniwersalnego,
- burak,
- 2 szczypty suszonego oregano,
- szczypta papryki,
- łyżeczka octu balsamicznego.
Sposób przygotowania:
Zmielone mięso mieszamy z białkiem jaja, otrębami, dymką i różyczkami kalafiora. Dodajemy olej. Z otrzymanej masy formujemy małe pulpety. Wrzucamy je do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy do miękkości. Obrane ziemniaki kroimy w ćwiartki, krótko gotujemy, a następnie układamy je obok buraka w foremce na papierze do pieczenia. Skrapiamy olejem, przyprawiamy i pieczemy do miękkości warzyw. Danie dostarcza 622 kcal.
Podwieczorek — cynamonowo-czekoladowy serek
Lista składników:
- 3 łyżki 2 proc. jogurtu naturalnego,
- ½ kostki półtłustego sera twarogowego,
- 2 szczypty cynamonu,
- kostka czekolady gorzkiej,
- kilka kropel miodu pszczelego.
Sposób przygotowania:
Do jogurtu dodajemy twaróg, cynamon i miód. Miksujemy te składniki do momentu, aż uzyskamy puszysty serek. Wierzch zdrowego deseru posypujemy tartą czekoladą. Danie dostarcza 218 kcal.
Kolacja — sałatka z łososiem i awokado
Lista składników:
kilka plastrów łososia wędzonego,
- pół awokado,
- 2 łyżki musztardy,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- garść rukoli,
- ogórek,
- 4 łyżki szczypiorku.
Sposób przygotowania:
Kawałki łososia mieszamy z rukolą i ogórkiem pokrojonym w plastry. Z oliwy i musztardy przygotowujemy sos, którym polewamy sałatkę. Na koniec posypujemy ją zieleniną. Kolacja dostarcza 312 kcal.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze