Tłuste produkty, które odchudzają

Powszechnie przyjęło się, że składniki odżywcze, jakimi są tłuszcze, są zgubne nie tylko dla naszej sylwetki, ale także i dla zdrowia. W praktyce szkodliwe dla nas są przede wszystkim tłuszcze trans, które znajdują się w fast foodach i innej wysoko przetworzonej żywności. Natomiast nienasycone kwasy tłuszczowe, które odnajdziemy chociażby w rybach czy orzechach, nie tylko wpływają dobrze na nasze zdrowie, ale także sylwetkę.
Ten artykuł ma 3 strony:
Łosoś
Ryby obfitują w zdrowe tłuszcze, a bezwzględnym zwycięzcą w tej kwestii jest dziki łosoś. Zawiera kwasy omega-3, które nie tylko chronią serce i układ krwionośny przed chorobami, ale także odchudzają. Do takich wniosków doszli naukowcy z uniwersytetu w Navarze, w Stanach Zjednoczonych. Ochotników, którzy zgłosili się do eksperymentu, podzielono na dwie grupy. Jedna z nich miała dietę obfitującą w kwasy omega-3. Okazało się, że badani z tej grupy znacznie szybciej chudli, a ponadto stwierdzono u nich lepszy metabolizm i mniejszy apetyt.
Zobacz też: Jakie ryby jeść podczas odchudzania?
Zobacz również: Łosoś - wartościowa ryba, ale pod jednym warunkiem
Orzechy
Orzechy włoskie, laskowe, nerkowca czy pistacje, to prawdziwe bomby kaloryczne – w 100 g znajduje się nawet 600 kcal! Jednak orzechy nie tuczą, dlaczego? W tej kwestii naukowcy są podzieleni: jedni są zdania, że zjedzenie garści orzechów w ciągu dnia nie tylko na dłużej pozwala zachować uczucie sytości, ale także zwiększa ilość kalorii spalanych w czasie spoczynku. Inni badacze wiążą fakt z tym, że orzechy zawierają pokaźną dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze