Napoje detoksykujące i redukujące masę ciała. Jaki napój na oczyszenie organizmu?
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuDetoks organizmu, którego podstawą są napoje, to jedna z najprostszych i najbardziej skutecznych metod oczyszczania organizmu z toksyn i dostarczania mu cennych składników odżywczych. Ponadto picie napojów to sposób na utratę wagi, ma zbawienny wpływ na system pokarmowy, który odpoczywa, nie musząc trawić pokarmów stałych. Jakie wybrać napoje detoksykujące i redukujące masę ciała? Poniżej znajdziecie odpowiedź.
Napój oczyszczający organizm — dlaczego warto?
Wątroba jest najważniejszym organem, który bierze udział w detoksykacji organizmu. Zatem warto pić napoje oczyszczające, soki owocowe i warzywne, aby wspomóc jej funkcjonowanie.
Napój detoksykacyjny warto włączyć do codziennego menu nie tylko po to, aby usprawnić pracę tego organu wewnętrznego. Pozwolą nam cieszyć się zgrabną sylwetką i dobrym stanem zdrowia.
Napój oczyszczający z imbirem i cytryną — detoksykująca lemoniada z imbirem
Imbir to sprzymierzeniec osób potrzebujących detoksu. Pobudza metabolizm, który utrzymuje się na wysokim poziomie przez cały dzień, co pozwala spalić dodatkowe kalorie. Kolejny składnik tego napoju — cytryny — to także naturalny środek oczyszczający, ma bowiem działanie moczopędne i pomaga organizmowi pozbyć się niechcianych toksyn.
Zobacz też: Rola imbiru w naszym codziennym życiu
Lista składników na jedną porcję:
- pół szklanki wody w temperaturze pokojowej,
- sok z połówki cytryny,
- 1,5-centymetrowy kawałek imbiru.
Sposób przygotowania:
Nalewamy do szklanki wodę, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Na tarce drobno ścieramy imbir. Wrzucamy go do szklanki. Mieszamy. Napój ten to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia! Jego zaletą jest niskokaloryczność - szklanka lemoniady dostarcza tylko 11 kcal.
Oczyszczająca zielona herbata z cytrusami
Ta cytrusowa zielona herbata za sprawą dodatku liści bazylii dostarcza szeregu olejków eterycznych, takich jak eugenol, terpineol i limonen. Te związki mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Napój ten ma niezwykle orzeźwiający smak!
Przygotowanie zielonej herbaty z cytrusami nie jest długotrwałe (zajmie nam to około 10 minut). Jednak, żeby móc cieszyć się jej smakiem, musimy odczekać około 4 godzin.
Zobacz też: Zielona herbata. 7 zalet i 7 wad picia tego napoju
Lista składników dla 10 osób:
- limonka (pokrojona w plastry),
- cytryna (pokrojona w plastry),
- pomarańcza (pokrojona w plastry),
- 4 łyżeczki liściastej zielonej herbaty,
- ¼ szklanki liści bazylii,
- 10 szklanek wody.
Sposób przygotowania:
Zaparzamy zieloną herbatę w 2 szklankach wody. Po ostygnięciu przecedzamy.
Następnie do dużego szklanego naczynia wlewamy 8 szklanek wody i zaparzoną herbatę, wrzucamy plasterki cytrusów i liście bazylii. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy pojemnik i odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Jeżeli preferujemy słodsze smaki, na koniec możemy dodać miód lub inną substancję słodzącą.
Pomarańczowo-marchwiowy sok z dodatkiem imbiru
Ten sok jest pełen witamin (A i C), które pobudzają układ odpornościowy oraz zmniejszają poziom złego cholesterolu we krwi. Dostarcza beta-karotenu, który ma pozytywny wpływ nie tylko na wygląd skóry, ale i stan zdrowia. Wspomaga też proces detoksykacji i poprawia trawienie.
Zobacz też: Przez żołądek do… wzmocnienia odporności! Czyli co jeść, by nie dopadła Cię choroba…
Lista składników na jedną porcję:
- 2 pomarańcze,
- 6 dużych marchewek,
- 5-centymetrowy kawałek imbiru.
Sposób przygotowania:
Obieramy pomarańcze i imbir ze skórki. Myjemy marchew i kroimy ją mniejsze kawałki. Wrzucamy składniki do sokowirówki, wyciskamy sok z owoców i warzyw. Wlewamy do szklanki i gotowe!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze