Napój oczyszczający wątrobę - przepis Anny Lewandowskiej

Jeżeli wątroba jest zanieczyszczona, pracuje nieprawidłowo. W rezultacie takie procesy jak oczyszczanie krwi, wchłanianie białka czy regulowanie poziomu cholesterolu nie przebiegają tak, jak powinny. Możemy temu zapobiec, pijąc detoksykujący napój przygotowany m.in. z buraka, ale nie tylko. Jak działa kurkuma na oczyszczenie wątroby albo imbir na wątrobę? Poniżej znajdziesz przepis na napój oczyszczający wątrobę. Opracowała go Anna Lewandowska.

Wśród zdrowych nawyków, które pomagają zadbać o prawidłową kondycję wątroby, wymienia się picie dużych ilości wody, jedzenie nieprzetworzonej żywności, stosowanie ziół, takich jak ostropest plamisty. Warto też do codziennego jadłospisu włączyć dania i napoje ze składników o działaniu detoksykującym.
Jedną z takich propozycji jest oczyszczający napój z kurkumy, buraka czy imbiru. Poleca go znana trenerka i dietetyczka Anna Lewandowska.
Przepis na detoksykujący napój Anny Lewandowskiej
Lista składników:
- duży surowy burak,
- kawałek imbiru,
- pół łyżeczki sproszkowanej kurkumy,
- pół łyżeczki soku z cytryny,
- 2 marchewki.

Jak oczyścić organizm z toksyn?
Sposób przygotowania:
Obieramy warzywa ze skórki. Wyciskamy z nich sok za pomocą sokowirówki. Dodajemy kurkumę i sok z cytryny. Mieszamy. Detoksykujący napój jest gotowy. Anna Lewandowska poleca pić go na czczo.
Właściwości składników soku
Buraki dostarczają witamin (C i E) i składników mineralnych (wapnia, magnezu, sodu i potasu). Są bogate w betainę, która odgrywa ważną rolę w oczyszczaniu wątroby (aktywizuje komórki tego organu do pracy). Zawierają też błonnik, dzięki któremu metale ciężkie i inne toksyny filtrowane przez wątrobę są absorbowane. W ten sposób są usuwane z organizmu, a nie wchłaniane. Ponadto warzywa te chronią wątrobę przed rozwojem choroby nowotworowej. Nie jest to bezpośredni efekt detoksykacji, ale sprawia ona, że organ ten pracuje bardziej wydajnie.

POZBĄDŹ SIĘ TOKSYN Z ORGANIZMU
Imbir wykazuje działanie ochronne na wątrobę. Wspomaga jej pracę. Odtruwa ten organ wewnętrzny. Działa też żółciopędnie. Ponadto imbir reguluje procesy trawienne, pobudzając wydzielanie soku żołądkowego i śliny. Przyprawa ta ma pozytywny wpływ na żołądek. Działa też przeciwobrzękowo, ponieważ obecny w niej olejek eteryczny ma właściwości moczopędne.
Substancje kurkumy działają ochronnie na komórki wątrobowe. Przyprawa ta wykazuje właściwości żółciopędne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Co ważne, jest to składnik wielu leków, które stosuje się w przypadku niewydolności i uszkodzenia wątroby. Nierzadko wykorzystuje się ją też w stanach zapalnych miąższu tego narządu.
Sok z cytryny działa oczyszczająco. Zawiera cytrynian — związek, który ma właściwości moczopędne i hamuje osadzanie się toksyn w organizmie. Umożliwia też usuwanie produktów ubocznych przemiany materii z jelit. Cytryna wzmaga produkcję enzymów przez wątrobę. W rezultacie organ ten pracuje intensywniej.
Marchew jest bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Ma właściwości przeciwpasożytnicze. Wpływa na regulację trawienia.

Ten artykuł ma 9 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze