Co ma 400 kcal? Przepisy na lunch i obiad do 400 kcal
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuCo ma 400 kcal i może zaspokoić nasz głód w porze obiadowej? Zapominamy o kanapkach! Polecamy Wam dania lunchowe, które dostarczają mniej niż 400 kalorii. To m.in. zielone warzywa z krewetkami i śródziemnomorska sałatka z komosą ryżową. Propozycje te są zdrowe, niskokaloryczne i - co ważne - smakują wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Takiego lunchu pozazdrości Wam w firmie niejeden współpracownik.
Ten artykuł ma 4 strony:
Jaki lunch, obiad do 400 kcal?
Sałatka z fasoli i mango z cytrusowym sosem
Ten przepis dedykowany jest weganom, ale orzeźwiający smak sałatki przekona również mięsożerców. Porcja tego dania dostarcza 13 gramów błonnika pokarmowego i 17 gramów białka. Sałatka jest bogata w potas (z tego względu zalecana po treningu, gdyż koi dolegliwości bólowe mięśni).
Lista składników na 3 porcje:
- puszka fasoli,
- małe mango (pokrojone w kostkę),
- łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki,
- łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- łyżka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego,
- łyżka syropu klonowego,
- 3 łyżki kolendry (posiekanej),
- sól i pieprz do smaku.
Zobacz też: Co znajduje się w warzywach strączkowych?
Sposób przygotowania:
Do miski wrzucamy wypłukaną fasolę i pokrojone w kostkę mango. Dolewamy sok z cytrusów i syrop klonowy. Mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy posiekaną kolendrę i ponownie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przechowujemy w lodówce do momentu serwowania.
Porcja tej warzywno-owocowej sałatki dostarcza 350 kalorii. Ponadto jest ona źródłem tylko 1,5 grama tłuszczów i 70 gramów węglowodanów. Sałatka uzupełni niedobór witaminy C.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze