Frutti di mare w zdrowej diecie

Owoce morza nie należą do produktów spożywczych, które trafiają w kubki smakowe wszystkich Polaków. Małże, krewetki, ostrygi, ośmiornice i kalmary stanowią podstawę diety śródziemnomorskiej. Nie podlega wątpliwości, że, tak jak ryby, owoce morza warto włączyć do menu zdrowej diety. Dlaczego?

Czym są owoce morza?
Owoce morza to określenie zbiorcze na jadalne zwierzęta bezszkieletowe, które żyją w wodach słodkich i morskich. Zalicza się do nich skorupiaki i mięczaki. Inna nazwa owoców morza to frutti di mare (to określenie włoskie, które przyjęło się w innych krajach). Owoce morza mogą stanowić alternatywę dla mięsa i ryb w codziennej diecie.
Jakie ryby jeść podczas odchudzania?
Rodzaje owoców morza
W grupie owoców morza znajdują się m.in.:
- krewetki - wśród których wyróżniamy te duże (królewskie) i te małe (koktajlowe), można je serwować na ciepło (po podsmażeniu na maśle, z czosnkiem, solą i pieprzem, posypane natką pietruszki) i na zimno,
- kalmary - ich mięso ma słodko-słony smak, w sklepach są dostępne w całości lub już pokrojone w cienkie pierścienie, można je przygotować w głębokim tłuszczu po otoczeniu w bułce tartej i serwować skropione sokiem z cytryny, jednak najlepiej smakują z czosnkiem, rozmarynem i liściem laurowym,
- homary - zawierają białe i chude mięso, przygotowuje się go w trojaki sposób — piekąc, gotując (przez kilka minut z wodzie z cytryną), dusząc, w trakcie obróbki termicznej pancerz homara zmienia kolor — staje się czerwony,
- ostrygi - ich mięso jest soczyste, ma zabarwienie szaro-kremowe, chociaż najlepiej smakują na surowo skropione sokiem z cytryny, można je ugotować, smażyć lub piec, są sprzedawane żywe, zamknięte w muszlach — nie należy kupować tych w otwartych muszlach, ponieważ są nieświeże, ostrygi to najbogatsze naturalne źródło cynku,
- ośmiornice - mięso tych owoców morza jest sprężyste, o morskim zapachu, najczęściej można je dostać już oczyszczone w całości lub w kawałkach, ośmiornice często stanowią składnik mieszanek owoców morza,
- małże jadalne - ich mięso bywa twarde, w lokalnych sklepach dostępne są w postaci wędzonej, marynowanej i mrożonej, nie kupujmy tych w otwartych muszlach, gdyż są nieświeże,
- muszle świętego Jakuba - serwuje się je po uprzednim smażeniu w głębokim tłuszczu, gotowaniu lub pieczeniu, mięso przegrzebek ma morski smak, jest kremowobiałe, można je usmażyć z czosnkiem, natką pietruszki, cytryną i chili,
- kraby - w Polsce najczęściej możemy je spotkać po postacią paluszków krabowych, które jednak stanowią imitację mięsa tych owoców morza (są wyprodukowane z mintaja), prawdziwe mięso krabów jest bardzo delikatne, to, które znajduje się w szczypcach, ma zabarwienie białe, to w pancerzu jest ciemne.
Właściwości odżywcze owoców morza
Jeżeli owoce morza pochodzą z czystych wód, są bogate w:

- wysokowartościowe i łatwo przyswajalne białko (niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż m.in. jest składnikiem budulcowym tkanek i ma wpływ na odporność),
- witaminy z grupy B (m.in. B12, która bierze udział w produkcji czerwonych krwinek), a także witaminę PP (potrzebna do prawidłowej pracy mózgu) oraz A, D i E,
- składniki mineralne: jod, wapń, selen, fluor, żelazo, magnez, cynk,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 (obniżają poziom złego, a podnoszą stężenie dobrego cholesterolu).
Zdrowe tłuszcze w diecie
Co ważne, owoce morza są niskokaloryczne, lekkostrawne i pożywne. Mogą je jeść osoby z nadwagą i otyłe. Jeżeli przygotujemy je na parze lub w inny sposób bez dodatku tłuszczu, ich wartość energetyczna wyniesie od 60 do 110 kcal w 100 gramach. Ze względu na niską zawartość węglowodanów, powinny je włączyć do menu osoby na diecie odchudzającej.

Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze