Owoce morza - frutti di mare w zdrowej diecie
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 2 komentarzeOwoce morza nie należą do produktów spożywczych, które trafiają w kubki smakowe wszystkich Polaków. Małże, krewetki, ostrygi, ośmiornice i kalmary stanowią podstawę diety śródziemnomorskiej. Nie ulega wątpliwości, że - podobnie jak ryby - owoce morza warto włączyć do menu zdrowej diety. Dlaczego?
Czym są owoce morza?
Owoce morza to określenie zbiorcze na jadalne zwierzęta bezszkieletowe, które żyją w wodach słodkich i morskich. Zalicza się do nich skorupiaki i mięczaki. Inna nazwa owoców morza to frutti di mare (to określenie włoskie, które przyjęło się w innych krajach). Owoce morza mogą stanowić alternatywę dla mięsa i ryb w codziennej diecie.
Rodzaje owoców morza
W grupie owoców morza znajdują się m.in.:
- krewetki - wśród których wyróżniamy te duże (królewskie) i te małe (koktajlowe), można je serwować na ciepło (po podsmażeniu na maśle, z czosnkiem, solą i pieprzem, posypane natką pietruszki) i na zimno,
- kalmary - ich mięso ma słodko-słony smak, w sklepach są dostępne w całości lub już pokrojone w cienkie pierścienie, można je przygotować w głębokim tłuszczu po otoczeniu w bułce tartej i serwować skropione sokiem z cytryny, jednak najlepiej smakują z czosnkiem, rozmarynem i liściem laurowym,
- homary - zawierają białe i chude mięso, przygotowuje się go w trojaki sposób — piekąc, gotując (przez kilka minut z wodzie z cytryną), dusząc, w trakcie obróbki termicznej pancerz homara zmienia kolor — staje się czerwony,
- ostrygi - ich mięso jest soczyste, ma zabarwienie szaro-kremowe, chociaż najlepiej smakują na surowo skropione sokiem z cytryny, można je ugotować, smażyć lub piec, są sprzedawane żywe, zamknięte w muszlach — nie należy kupować tych w otwartych muszlach, ponieważ są nieświeże, ostrygi to najbogatsze naturalne źródło cynku,
- ośmiornice - mięso tych owoców morza jest sprężyste, o morskim zapachu, najczęściej można je dostać już oczyszczone w całości lub w kawałkach, ośmiornice często stanowią składnik mieszanek owoców morza,
- małże jadalne - ich mięso bywa twarde, w lokalnych sklepach dostępne są w postaci wędzonej, marynowanej i mrożonej, nie kupujmy tych w otwartych muszlach, gdyż są nieświeże,
- muszle świętego Jakuba - serwuje się je po uprzednim smażeniu w głębokim tłuszczu, gotowaniu lub pieczeniu, mięso przegrzebek ma morski smak, jest kremowobiałe, można je usmażyć z czosnkiem, natką pietruszki, cytryną i chili,
- kraby - w Polsce najczęściej możemy je spotkać po postacią paluszków krabowych, które jednak stanowią imitację mięsa tych owoców morza (są wyprodukowane z mintaja), prawdziwe mięso krabów jest bardzo delikatne, to, które znajduje się w szczypcach, ma zabarwienie białe, to w pancerzu jest ciemne.
Właściwości odżywcze owoców morza
Jeżeli owoce morza pochodzą z czystych wód, są bogate w:
- wysokowartościowe i łatwo przyswajalne białko (niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż m.in. jest składnikiem budulcowym tkanek i ma wpływ na odporność),
- witaminy z grupy B (m.in. B12, która bierze udział w produkcji czerwonych krwinek), a także witaminę PP (potrzebna do prawidłowej pracy mózgu) oraz A, D i E,
- składniki mineralne: jod, wapń, selen, fluor, żelazo, magnez, cynk,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 (obniżają poziom złego, a podnoszą stężenie dobrego cholesterolu).
Co ważne, owoce morza są niskokaloryczne, lekkostrawne i pożywne. Mogą je jeść osoby z nadwagą oraz osoby otyłe. Jeżeli przygotujemy je na parze lub w inny sposób bez dodatku tłuszczu, ich wartość energetyczna wyniesie od 60 do 110 kcal w 100 gramach. Ze względu na niską zawartość węglowodanów, powinny je włączyć do menu osoby na diecie odchudzającej.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze