Chrupanie bez wyrzutów sumienia, czyli zdrowe przekąski z całego świata

Większość z nas lubi sięgać po przekąski – są małe, zaspokajają nagły głód i można zjeść je praktycznie wszędzie. Na sklepowych półkach dominują jednak niezbyt zdrowe produkty – chipsy, paluszki, krakersy, cukierki i batoniki. Jaką mamy alternatywę? Istnieje wiele zdrowych przekąsek, które dostarczają wartości odżywczych, a przy tym są lekkie i smaczne. Sprawdź, po jakie zdrowe produkty sięgają Polacy, a co jest popularne za granicą.

123RF

Co chrupią Polacy?

Polacy kochają słodycze – tak wynika z danych przedstawionych w raporcie „Rynek słodyczy w Polsce” z 2014 roku. Zdecydowana większość z nas (aż 91 proc.) kupuje słodycze, a średnio miesięcznie przeznaczamy na nie 81 złotych. Najpopularniejsze są wyroby czekoladowe, zwłaszcza czekolady mleczne i nadziewane. Rynek słonych produktów również ma się dobrze. Chipsy, paluszki, chrupki i orzeszki to najczęściej kupowane przez Polaków przekąski.

Zdrowe i lekkie przepisy


Czy to znaczy, że chrupiemy tylko tłuste i słodkie przekąski? Zdecydowanie nie – moda na zdrowy tryb życia sprawia, że zwracamy większą uwagę na sposób odżywiania i szukamy bardziej wartościowych produktów. Jak wynika z badania przeprowadzonego przez firmę Mintel w 2014 roku, aż 45 proc. Polaków chce zmienić swój styl życia na zdrowszy. Wciąż zwracamy uwagę na cenę, smak oraz markę przekąsek, ale coraz częściej liczy się też walor zdrowotny. Szukamy produktów o niskiej zawartości tłuszczu, sodu oraz bez glutenu.

Producenci wychodzą naprzeciw oczekiwaniom klientów, którzy chcą żyć zdrowiej i proponują dietetyczne wersje niezdrowych artykułów. Na rynku są dostępne pieczone chipsy, chrupki wielozbożowe, paluszki z mąki pełnoziarnistej.

A czym zastąpić słodycze? Oczywiście najlepiej sięgnąć po świeże owoce albo jogurt, ale można też skorzystać z gotowych produktów. Batoniki musli, ciasteczka owsiane, musy owocowe oraz czekolady słodzone stewią łatwo znajdziemy w większości sklepów.

Wciąż lubimy słodycze, ale coraz chętniej sięgamy po zdrowe produkty, takie jak bakalie. Chętnie spożywamy też suszone owoce i orzechy, które są zdrowe, dostarczają energii, a przy okazji zaspokajają ochotę na coś słodkiego. Obecnie możemy kupić praktycznie każdy rodzaj orzechów – od rodzimych laskowych, po egzotyczne orzechy brazylijskie czy makadamia. Oferta suszonych owoców też jest bogata – nie jesteśmy już skazani na rodzynki czy suszone śliwki, możemy sięgać po suszone mango, daktyle czy jagody goji.

Zobacz również: Wiosenny detoks

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

6 przepisów na odchudzające sałatki Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Tych produktów nie jedz przed treningiem Smaczne i odchudzające przekąski Oryginalne przepisy na zdrową kolację Zdrowe zamienniki niezdrowych produktów Tańsze alternatywy dla superproduktów Przepisy na mięsa w wersji lekkiej Północ kontra Południe, czyli pojedynek diety śródziemnomorskiej i nordyckiej Wyrzuć garnki i patelnie, czyli na czym polega dieta raw Souping – nowa metoda oczyszczania organizmu Zdrowe i pyszne pieczywo - przepisy Rola magnezu w organizmie Kofeina a serce

Popularne w tym tygodniu:

Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado 6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) Jakie węglowodany jeść na diecie? Brownie z batatem i rodzynkami Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Jak przygotować zdrowe i białkowe naleśniki? Desery z kaszy jaglanej Czekoladowe raw cake Jakie ryby jeść podczas odchudzania?