Kawa grzybowa - nowość wśród superfoods
![Paulina Banaśkiewicz-Surma](https://i.wpimg.pl/20x20/m.fitness.wp.pl/zdjecie-jpg-46cd4a7091b3b1d902f9.jpg)
Kawa grzybowa to nowość, którą na rynek tego rodzaju napojów wprowadziła fińska firma - Four Sigmatic. Przedmiotem jej działalności jest wytwarzanie produktów, które są infuzowane (aromatyzowane) grzybami. Firma z Finlandii utrzymuje, że kawa z grzybami jest zdrowsza od typowej „małej czarnej”. Jakie właściwości wykazuje grzybowa kawa? Czy grzyby do kawy to dobry pomysł?
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Surowcem do przygotowania kawy grzybowej jest sproszkowany ekstrakt z różnych grzybów, m.in. maitake i chaga. Zawiera on cenne prozdrowotne substancje w skoncentrowanej postaci. W związku z tym produkowana kawa może pochwalić się takimi właściwościami, jakie przypisuje się grzybom. Została okrzyknięta najnowszym odkryciem w branży zdrowej żywności.
Właściwości grzybów
Rośliny te są źródłem przeciwutleniaczy. Są również niskokaloryczne. Szklanka grzybów dostarcza jedynie około 20 kcal. Co ważne, to jedyne roślinne źródło witaminy D, z której niedoborem boryka się większość ludzi.
Wykorzystane do produkcji kawy grzybowej maitake pomagają regulować stężenie cukru we krwi, zaś chaga mają działanie alkalizujące (przeciwdziałają rozstrojowi żołądka).
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Właściwości prozdrowotne kawy grzybowej
Kawa grzybowa może podkręcić metabolizm. Ponadto zapobiega chorobie Alzheimera i obniża ryzyko wystąpienia depresji, z drugiej strony — może przyczynić się do bezsenności i nasilać stany lękowe. Zdaniem pracowników firmy Four Sigmatic użyte do jej wytworzenia grzyby poprawiają pracę mózgu i zwiększają wydajność pracy.
Zobacz też: Jakie są najzdrowsze rodzaje kawy?
Zaletą tego napoju jest również fakt, że dodaje energii tak jak typowa „mała czarna” (dostarcza takiej samej porcji kofeiny), ale jej spożywanie nie wiąże się z występowaniem niechcianych skutków ubocznych, które zazwyczaj towarzyszą osobom pijącym ten napój w dużych ilościach (na przykład: obciążenie żołądka i wątroby, złe samopoczucie, problemy z koncentracją uwagi).
Zobacz też: Kofeina a serce
Dietetycy przypominają, że nawet naturalne produkty lecznicze mogą wywołać niepożądane skutki, zatem należy je przyjmować z umiarem. Co więcej, ostrzegają, by nie próbować samodzielnie komponować kawy z grzybami, gdyż mogą one wchodzić w interakcje z aktualnie stosowanymi lekami (na przykład na kontrolę ciśnienia krwi).
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze