Kawa grzybowa - nowość wśród superfoods
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuKawa grzybowa to nowość, którą na rynek tego rodzaju napojów wprowadziła fińska firma - Four Sigmatic. Przedmiotem jej działalności jest wytwarzanie produktów, które są infuzowane (aromatyzowane) grzybami. Firma z Finlandii utrzymuje, że kawa z grzybami jest zdrowsza od typowej „małej czarnej”. Jakie właściwości wykazuje grzybowa kawa? Czy grzyby do kawy to dobry pomysł?
Surowcem do przygotowania kawy grzybowej jest sproszkowany ekstrakt z różnych grzybów, m.in. maitake i chaga. Zawiera on cenne prozdrowotne substancje w skoncentrowanej postaci. W związku z tym produkowana kawa może pochwalić się takimi właściwościami, jakie przypisuje się grzybom. Została okrzyknięta najnowszym odkryciem w branży zdrowej żywności.
Właściwości grzybów
Rośliny te są źródłem przeciwutleniaczy. Są również niskokaloryczne. Szklanka grzybów dostarcza jedynie około 20 kcal. Co ważne, to jedyne roślinne źródło witaminy D, z której niedoborem boryka się większość ludzi.
Wykorzystane do produkcji kawy grzybowej maitake pomagają regulować stężenie cukru we krwi, zaś chaga mają działanie alkalizujące (przeciwdziałają rozstrojowi żołądka).
Właściwości prozdrowotne kawy grzybowej
Kawa grzybowa może podkręcić metabolizm. Ponadto zapobiega chorobie Alzheimera i obniża ryzyko wystąpienia depresji, z drugiej strony — może przyczynić się do bezsenności i nasilać stany lękowe. Zdaniem pracowników firmy Four Sigmatic użyte do jej wytworzenia grzyby poprawiają pracę mózgu i zwiększają wydajność pracy.
Zobacz też: Jakie są najzdrowsze rodzaje kawy?
Zaletą tego napoju jest również fakt, że dodaje energii tak jak typowa „mała czarna” (dostarcza takiej samej porcji kofeiny), ale jej spożywanie nie wiąże się z występowaniem niechcianych skutków ubocznych, które zazwyczaj towarzyszą osobom pijącym ten napój w dużych ilościach (na przykład: obciążenie żołądka i wątroby, złe samopoczucie, problemy z koncentracją uwagi).
Zobacz też: Kofeina a serce
Dietetycy przypominają, że nawet naturalne produkty lecznicze mogą wywołać niepożądane skutki, zatem należy je przyjmować z umiarem. Co więcej, ostrzegają, by nie próbować samodzielnie komponować kawy z grzybami, gdyż mogą one wchodzić w interakcje z aktualnie stosowanymi lekami (na przykład na kontrolę ciśnienia krwi).
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze