Souping – nowa metoda oczyszczania organizmu

Nowa metoda detoksu opanowała już Stany Zjednoczone, teraz wkracza do Europy. Sprawdź, czym jest souping i poznaj jego największe zalety.

Źródło: 123RF

Souping vs. juicing

Zaledwie rok temu świat zwariował na punkcie oczyszczania świeżo przygotowanymi sokami z warzyw i owoców (tzw. juicing), a już dziś przerzuca się na detoks zupami. Podobno tak zwany „souping” ma być znacznie zdrowszą alternatywą koktajlowego detoksu.

Większość osób stosujących przez dłuższy czas dietę na bazie soków czuje się zdenerwowana, głodna i zmęczona. Tymczasem w zupie znajdują się całe kawałki warzyw i owoców, które zapewniają uczucie sytości na dłużej.

Potrzeba różnorodności

Odchudzający detoks sokami to szybka droga do oczyszczenia organizmu ze szkodliwych toksyn oraz doskonały sposób na dostarczenie mu niezbędnych witamin i minerałów. Jednak, aby chudnąć zdrowo, potrzebujesz zrównoważonej diety, a to znaczy, że również jedzenia pod różnymi postaciami. To, co niepokoi w juicingu, to przede wszystkim duże ilości cukru przyjmowane wraz z owocami oraz brak wystarczającej ilości protein i błonnika. Zapotrzebowanie na te składniki idealnie pokrywają natomiast zupy.

Zdrowe i lekkie przepisy


Detoks za pomocą zup to bardziej wszechstronna metoda oczyszczania – można je jeść w różnych formach – do wyboru masz zupy zimne i gorące, warzywne i owocowe, gotowane na bulionach warzywnych lub wołowych. Wybór jest ogromny. Różnorodność ta nie tylko pozwala na stosowanie detoksu przez dłuższy czas, ale także pomaga przetrwać przerwy pomiędzy kolejnymi posiłkami. Warto również pamiętać, że surowe produkty spożywcze są znacznie trudniejsze do strawienia.

Rozgrzej organizm od wewnątrz

Już w starożytnej medycynie indyjskiej doskonale znane były bezcenne właściwości zup. Zgodnie z Ayurveda-Agni to nic innego, jak „siła transformująca”, czyli „ogień, który rozpala nasz organizm od wewnątrz”, sprawiając, że wszystkie funkcje metaboliczne i trawienne ulegają poprawie. Kiedy spożywamy wyłącznie zimne napoje i posiłki, gasimy nimi tę wewnętrzną siłę. Przez to osłabiamy nasze ciało i narażamy je na takie dolegliwości trawienne, jak np. wzdęcia.

Zobacz również: Jakie są najzdrowsze rodzaje kawy

Chłodne zupy na wiosnę, gorące – późną jesienią

Podczas stosowania soupingu warto trzymać się kilku najważniejszych zasad, aby uzyskać jak najlepsze efekty. Po pierwsze, detoks gorącymi zupami powinniśmy stosować podczas chłodniejszych miesięcy – kiedy organizm potrzebuje więcej ciepła. Zimno osłabia system immunologiczny, dlatego tak ważne jest, aby odpowiednio go rozgrzać. Oczyszczanie chłodnikami najlepiej rozpocząć wiosną lub latem.

Ważne wskazówki

Jak każde oczyszczenie, również i to musi być przeprowadzone wyjątkowo ostrożnie – talerz zupy powinien dostarczać minimum 120 kcal. Nie wszystkie z nich są jednakowo korzystne dla organizmu. Najlepiej trzymać się z dala od zup na bazie śmietany – są wyjątkowo kaloryczne i mogą zawierać niezdrowe tłuszcze.

Jeśli decydujesz się na detoks, pamiętaj, że musisz uzbroić się w cierpliwość. Stosuj go dłużej niż przez weekend. Podobnie jak w przypadku pozostałych diet oczyszczających, souping też wymaga czasu, aby przyniósł długotrwałe efekty. Dodatkowo, aby je utrzymać, rób detoks systematycznie. Przekonasz się, że pomoże ci nie tylko utrzymać prawidłową wagę, ale także świetne zdrowie.

Jeśli dopiero rozpoczynasz oczyszczanie, nie zapominaj o odpoczynku i odpowiedniej ilości snu – jeśli to możliwe, zafunduj sobie dwudziestominutową drzemkę w ciągu dnia, a skutecznie opanujesz niepohamowane ataki głodu.

Nie rozpoczynaj niczego na siłę, nie zmuszaj się, jeśli czujesz, że to nie jest właściwy moment na oczyszczanie. Obserwuj swoje ciało, aby wiedzieć, jakie sygnały ci wysyła.

Jeśli już podjąłeś decyzję o detoksie, zacznij wszystko powoli. Na początek włącz do swojego menu więcej warzyw. Po pewnym czasie niech w twojej diecie znajdzie się chociaż jedna porcja zupy dziennie. Po dwóch tygodniach zacznij odżywiać się wyłącznie nimi.

Pyszne przepisy dla zdrowia i urody

Zupy najlepiej gotować samodzielnie w domu. Jeśli brakuje ci czasu, możesz również poszukać w internecie firm, które oferują dietetyczny catering, i wykupić pakiet posiłków z dostawą do pracy. Pamiętaj jednak, że przygotowanie własnej zupy będzie znacznie tańsze i wcale nie jest tak pracochłonne, jak ci się wydaje.

Minestrone sekretem młodości

Śródziemnomorski, jarzynowy przysmak doskonale oczyszcza wątrobę. Włosi uważają ją za zupę, która zapewnia młodość i długowieczność, dlatego włącz ją koniecznie do swojego detoksu.

Do przygotowania minestrone będziesz potrzebować:

  • oliwę z oliwek,
  • dużą marchewkę,
  • dużego pora,
  • seler,
  • puszkę fasoli (wybierz ulubiony rodzaj),
  • cebulę,
  • trzy pomidory,
  • makaron razowy lub bezglutenowy,
  • świeże zioła: bazylię, natkę, oregano i inne ulubione przyprawy,
  • kapustę pekińską,
  • parmezan.

Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, gotuj w litrze wody z dodatkiem trzech łyżek oliwy z oliwek przez 30 minut. Po upływie pół godziny wrzuć do garnka fasolę. Gotuj jeszcze 15 minut. W osobnym naczyniu ugotuj makaron – zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odcedzeniu wsyp go do zupy. Powinna być gęsta – jeśli nie jest, zwiększ ogień i pozwól wodzie odparować, ewentualnie możesz dodać więcej różnokolorowej fasoli. Talerze, w których będziesz podawać minestrone, posyp startym parmezanem. Wlej zupę i gotowe!

Zupa podawana jest w różnych wersjach, dlatego zamiast makaronu możesz wykorzystać ryż lub kaszę. Wiele rodzin włoskich nie trzyma się również jednego, ścisłego przepisu, a do przygotowania minestrone używa wszystkiego, co znajdzie w domowym ogródku. Pamiętaj również, że im dłużej będziesz gotować warzywa, takie jak pomidory czy marchew, tym więcej wydobędziesz z nich cennych składników – np. uwalniany podczas duszenia pomidorów likopen o właściwościach przeciwrakowych oraz karotenoidy zawarte w gotowanej marchewce, które podnoszą odporność organizmu.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Smaczne i odchudzające przekąski Oryginalne przepisy na zdrową kolację Zdrowe zamienniki niezdrowych produktów Tańsze alternatywy dla superproduktów Przepisy na mięsa w wersji lekkiej Zdrowe i pyszne pieczywo - przepisy Rola magnezu w organizmie Kofeina a serce

Popularne w tym tygodniu:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej 3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą Co się zmieni w organizmie, jeżeli wzbogacisz dietę w płatki owsiane? Smoothie, które oczyszcza jelito grube i wysmukla talię FIT deser Bounty z kubeczka Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć TARTA DAKTYLOWA Z PROTEINOWYM KREMEM KOKOSOWYM i borówkami Obłędny pudding z tapioki z wanilią, musem z mango i truskawkami Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem Przepis na wrap z grillowanym kurczakiem i warzywami Zioła, dzięki którym pozbędziesz się nadmiaru wody z organizmu