Serek homogenizowany - czy jest zdrowy? Czy można jeść serek homogenizowany na diecie?
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuSerek homogenizowany - czy jest zdrowy? To pytanie retoryczne. Idealny na kanapki, do naleśników i placków. Może być serek homogenizowany naturalny i serek o smaku owocowym. Lekki, delikatny, smaczny i puszysty. Zapewne gości w twojej kuchni od dawna, nawet jeśli nie zdajesz sobie sprawy z jego właściwości.
Ten artykuł ma 5 stron:
Serek homogenizowany wartości odżywcze
Naturalny serek homogenizowany to przede wszystkim źródło lekkostrawnego białka mlecznego. Zawiera go nawet 2–3-krotnie więcej niż mleko. To także bogactwo bardzo dobrze przyswajalnego wapnia. Serek homogenizowany bez dodatków smakowych to również produkt o niższej zawartości węglowodanów niż mleko, gdyż większość laktozy przechodzi do serwatki.
Zawartość tłuszczu oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zależna jest od tego, czy homogenizacji poddano twaróg chudy czy tłusty i może się wahać od zera do 10–11 proc. w serku pełnotłustym. Dlatego naturalny serek homogenizowany na diecie jest jej bardzo wartościowym elementem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze