Właściwości soku z natki pietruszki

Pietruszka znana była już w starożytności. Pierwotnie zrywano ją z wapiennych skał (nazwa pochodzi z łac. petra – skała) i uważano ją za roślinę świętą, która dodaje sił witalnych i wzmacnia cały organizm. Sądzono nawet, że dzięki niej człowiek jest bardziej sprytny i ma lepszy refleks. Początkowo uprawiano ją głównie w celach leczniczych, dopiero później odnalazła zastosowanie w kuchni. Pietruszka to doskonały dodatek do sałatek, koktajli i soków, ale też to coś więcej niż tylko ozdoba na talerzu. Natka wykazuje właściwości zdrowotne dla całego organizmu. Przeprowadzisz nią kurację oczyszczającą z toksyn, a także wyleczysz wiele chorób.

Właściwości pietruszki

Właściwości pietruszki (123rf)

Mocne stawy i kości

Bolą cię stawy i kości? Wypróbuj terapię z wykorzystaniem natki pietruszki. Dzięki dużej zawartości witaminy C oraz witaminy K, a także zawartości lotnego oleju eugenolu, roślina ta działa przeciwzapalnie, przynosząc ulgę w bólu przy różnych chorobach.

Mowa o takich schorzeniach jak reumatoidalne zapalenie stawów i osteoporoza.

Dodatkowo witamina K wpływa na lepsze wchłanianie wapnia z diety, zmniejsza jego wydalanie wraz z moczem oraz modyfikuje białka macierzy kostnej, co przyczynia się do wzmocnienia kości.

Neutralizuje nieświeży oddech

Wystarczy łyżeczka aromatycznego zioła, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na wiele ważnych składników. Natka pietruszki to bogactwo witamin A, C, PP, kwasu foliowego oraz składników mineralnych: wapnia, żelaza, potasu, magnezu.

Ponadto, zawarty w niej chlorofil, pomoże pozbyć się bakterii odpowiedzialnych za brzydki zapach z ust i zadziała odkażająco na jamę ustną. Dlatego jeżeli masz problem z nieświeżym oddechem, wypłucz usta sokiem z natki pietruszki. Gwarantujemy, że nie tylko pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu z jamy ustnej, ale także pozbędziesz się patogennych bakterii.

Żucie natki pietruszki poleca się także palaczom.

Zapobiega zakażeniom pęcherza moczowego i leczy nerki

Sok z pietruszki działa moczopędnie i wspomaga wypłukiwanie patogennych mikroorganizmów, które sprzyjają zakażeniom układu moczowego (ZUM).

Zobacz również: Wiosenny detoks

Z racji swoich bakteriobójczych właściwości, pietruszka pomaga pozbyć się także infekcji bakteryjnych pęcherza. Szczególnie skuteczne są potas (w natce znajduje się go aż 7073 mg/ 100 g), apiol i mirystycyna, które usuwają bakterie z dróg moczowych.

Ponadto pietruszka oczyszcza organizm z toksyn oraz zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych.

Zielone warzywa i owoce, które sprzyjają utracie wagi

Wzmacnia serce

Natka z pietruszki wzmacnia serce. Zawarte w niej związki (przede wszystkim witamina C) sprawiają, że naczynia krwionośne stają się bardziej elastyczne.

Witamina C sprzyja także wchłanianiu żelaza (natka ma go aż 42 mg/100 g), które jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek. Ponadto roślina ta zapobiega odkładaniu się cholesterolu w żyłach.

Po sok z natki pietruszki powinny sięgać szczególnie osoby po 50. roku życia, które szczególnie narażone są na udar, zawał serca i inne choroby układu krążenia.

Musisz to wiedzieć!

Dba o układ pokarmowy i oczy

Natka pietruszki ma również dobroczynny wpływ na układ pokarmowy. Nie tylko odtruwa i oczyszcza z toksyn, ale także stabilizuje poziom flory bakteryjnej. Roślina polecana jest chorym na cukrzycę oraz schorzenia wątroby – wspomaga produkcję żółci.

Natka wpływa na pracę całego układu immunologicznego. Ponadto dzięki zawartości witaminy A poprawia stan skóry, włosów i paznokci oraz pozytywnie wpływa na jakość i ostrość widzenia. Pod tym względem natka pietruszki jest nawet bardziej wartościowa od marchewki — warzywa najczęściej polecanego na problemy ze wzrokiem.

Zdrowe odżywianie

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Właściwości prozdrowotne fioletowych warzyw i owoców ODCINEK 5: W poszukiwaniu smaku i zdrowia z Trenerką Zdrowej Diety – Podróż smakowa z rybką i barem sieciowym w tle Dlaczego warto jeść pomidory każdego dnia? Wegesportowiec - zasady komponowania diety Czy kawa "parzona" na zimno jest zdrowsza od tej tradycyjnej? Witamina D - właściwości. Poznaj antidotum na brak słońca Koktajle odchudzające - odchudzanie, przepisy Postaw na przyprawy Czy warto pić napoje na bazie wody? Fioletowy chleb - nowe super food Zdrowy sok z grapefruita, gruszki, ananasa i imbiru - przepis Otylii Jędrzejczak Chipsy warzywne - uważaj na chipsy z warzyw. To prawdziwa bomba kaloryczna!

Popularne w tym tygodniu:

Czym jest koncentrat białka serwatkowego? Nadmiar żelaza w organizmie - jak do niego dochodzi, jakie są objawy? Superfoods - hit czy mit? Ashwagandha - czym jest i jak działa na nasz organizm? Żywność koszerna - czym jest? Głóg - właściwości i zastosowanie