Żołędzie - właściwości zdrowotne żołędzi. Kawa z żołędzi - właściwości
EWA RYCERZ • dawno temuŻołędzie uchodzą za symbol siły i długowieczności. Cenimy ich korę, mającą właściwości przeciwzapalne, zapominając o owocach. Traktujemy je jak jesienną atrakcję, a tymczasem żołędzie kryją w sobie wiele składników, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Jedzenie żołędzi? Uspokajamy - nie chodzi o to, by chrupać surowe owoce dębu, ale o przygotowanie z nich zdrowych produktów, takich jak mąka, nalewka z żołędzi czy kawa z żołędzi.
Ten artykuł ma 5 stron:
Jak przygotować kawę żołędziową?
Zajmuje to trochę czasu, ale jest tego warte. Potrzebne będą:
- 4 litry wody
- 1 kg świeżych żołędzi, najlepiej zbieranych z drzew rosnących z dala od drogi.
Żołędzie zalewamy 2 litrami zimnej wody i odstawiamy na 24 godz. Po tym czasie odcedzamy i zalewamy ponownie 2 litrami wody i doprowadzamy do wrzenia. Studzimy, obieramy i suszymy żołędzie w piekarniku. Mielimy. Następnie łyżeczkę proszku zalewamy wrzącą wodą i patrzymy pod przykryciem. Gotowe.
Zobacz także: Najlepsze zamienniki kawy
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze