Żołędzie - właściwości zdrowotne żołędzi. Kawa z żołędzi - właściwości
EWA RYCERZ • dawno temuŻołędzie uchodzą za symbol siły i długowieczności. Cenimy ich korę, mającą właściwości przeciwzapalne, zapominając o owocach. Traktujemy je jak jesienną atrakcję, a tymczasem żołędzie kryją w sobie wiele składników, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Jedzenie żołędzi? Uspokajamy - nie chodzi o to, by chrupać surowe owoce dębu, ale o przygotowanie z nich zdrowych produktów, takich jak mąka, nalewka z żołędzi czy kawa z żołędzi.
Ten artykuł ma 5 stron:
Mąka z żołędzi
Z żołędzi możemy przygotować także mąkę. Uzyskuje się ją, susząc namoczone wcześniej żołędzie i mieląc je na proszek.
Mąka z żołędzi zachowuje się podobnie do mąki kukurydzianej. Wypieki z jej zawartością mogą być twardsze, o lekko orzechowym posmaku. Najlepiej wymieszać ją z mąką pszenną, wtedy ciasto będzie bardziej plastyczne.
Mąka żołędziowa nie zawiera glutenu. Jest za to bogata w witaminy z grupy B oraz magnez i potas.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze