Żołędzie - właściwości zdrowotne żołędzi. Kawa z żołędzi - właściwości
EWA RYCERZ • dawno temuŻołędzie uchodzą za symbol siły i długowieczności. Cenimy ich korę, mającą właściwości przeciwzapalne, zapominając o owocach. Traktujemy je jak jesienną atrakcję, a tymczasem żołędzie kryją w sobie wiele składników, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Jedzenie żołędzi? Uspokajamy - nie chodzi o to, by chrupać surowe owoce dębu, ale o przygotowanie z nich zdrowych produktów, takich jak mąka, nalewka z żołędzi czy kawa z żołędzi.
Ten artykuł ma 5 stron:
Nalewka z żołędzi
Nieżyt żołądka, kłopoty z trawieniem oraz nieprawidłowa praca jelit — jeśli cierpisz na którąkolwiek przypadłość, wypróbuj nalewkę z żołędzi. Łagodzi ona stany zapalne i wspomaga proces trawienia.
Jak przygotować nalewkę żołędziową?
Składniki:
- kawa żołędziowa,
- cukier,
- soda,
- cukier wanilinowy,
- spirytus.
Kawę zalej wrzątkiem i parz przez ok. 40 minut, następnie przecedź. Do napoju dodaj dowolną ilość cukru, szczyptę sody oraz szczyptę cukru waniliowego i wystudź. Następnie wszystko wymieszaj ze spirytusem — dowolną jego ilością. Rozlej do butelek i zamknij. Można pić po ok. 6 tygodniach w umiarkowanych ilościach. Najlepiej 25 ml dziennie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze