Produkty, które sieją spustoszenie w twoich jelitach
KAROLINA KONDRAK • dawno temu • 4 komentarzeSerek wiejski a jelita? Niektóre rodzaje sera szczególnie narażajÄ… na zaburzenia jelita. Cebula a jelita? WzdÄ™cia po cebuli to naturalna reakcja organizmu. Niektóre produkty mogÄ… powodować wzdÄ™cia i niestrawność, inne zaÅ› o wiele poważniejsze skutki, jak zniszczenie jelit i mikrobiomu przewodu pokarmowego. Czas przeanalizować żywość, która lÄ…duje na twoim talerzu. Oto produkty, które siejÄ… spustoszenie w twoich jelitach.
1. Czosnek i cebula
Dlaczego mogÄ… szkodzić: ZawierajÄ… substancje FODMAP, czyli wÄ™glowodany o krótkim Å‚aÅ„cuchu, które nie sÄ… trawione przez niektóre osoby. Nazwa jest akronimem od angielskich okreÅ›leÅ„ Fermentable Oligosacharides, Disacharides, Monosacharides And Polyols (oligosacharydy — wÄ™glowodany krótkoÅ‚aÅ„cuchowe; disacharydy — wÄ™glowodany, które skÅ‚adajÄ… siÄ™ z dwóch czÄ…steczek cukru; monosacharydy — cukry proste; poliole — alkohole polihydroksylowe, czyli cukrole). Czosnek i cebula sÄ… bogate zwÅ‚aszcza we fruktany. Cechuje je uboga absorpcja w jelicie cienkim. Nie jest znana liczba osób, które majÄ… problemy z trawieniem tych substancji, jednak naukowcy podejrzewajÄ…, że przede wszystkim narażeni sÄ… pacjenci z zespoÅ‚em jelita wrażliwego. — Bakterie w jelicie cienkim i grubym wywoÅ‚ujÄ… fermentacjÄ™ substancji FODMAP, co prowadzi do wzdęć i skurczy — mówi Neha Shah, magister ds. zdrowia publicznego, ekspert ds. dietetyki i dietetyk szpitala Stanford Health Care.
Co można zrobić: Jeśli nie możesz wyobrazić sobie gotowania bez czosnku i cebuli, ale przewód pokarmowy prosi o litość, możesz wypróbować ten sposób. Podsmaż je na oliwie z oliwek, aby ta nabrała aromatu, a następnie użyj w potrawie samej oliwy. Fruktany nie przedostają się do niej podczas gotowania, więc jest to bezpieczna alternatywa.
Zobacz także:
2. Produkty zawierające tłuszcze nasycone (np. lody, mięso)
Dlaczego mogÄ… szkodzić: TÅ‚uszcz pochodzenia zwierzÄ™cego może wywoÅ‚ywać wzrost szkodliwych bakterii w jelitach, co prowadzi do ostrych stanów zapalnych okrężnicy. Nasz organizm wytwarza żółć w celu strawienia niektórych rodzajów tÅ‚uszczu. Substancja ta jest doskonaÅ‚Ä… pożywkÄ… dla bakterii bilophila wadsworthia, która wystÄ™puje naturalnie w organizmie czÅ‚owieka, ale zwykle jest utrzymywana pod kontrolÄ…. — Nadmierna ilość żółci dziaÅ‚a jak oliwa dolana do ognia — tÅ‚umaczy Suzanne Devkota, lekarz i badacz z Harwardzkiego Centrum Diabetologii Joslina.
Co można poradzić: Zredukowane spożywanie nasyconych tÅ‚uszczy pozwoli utrzymać poziom bakterii w normie. AmerykaÅ„skie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca, aby u osób zdrowych nie wiÄ™cej niż 7 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie pochodziÅ‚o z tÅ‚uszczów nasyconych (okoÅ‚o 16 gramów tÅ‚uszczów nasyconych przy dobowym zapotrzebowaniu na 2000 kalorii), podczas gdy ludzie z wysokim poziomem cholesterolu powinni ograniczyć tÄ™ ilość do 5–6 proc. (11–13 gramów).
3. SÅ‚odka strona kawy
Dlaczego może szkodzić: – Sztuczne substancje sÅ‚odzÄ…ce zawierajÄ… substancje FODMAP. Oznacza to, że sÄ… osmotyczne, czyli mogÄ… zwiÄ™kszać dopÅ‚yw wody do Å›wiatÅ‚a jelita, a wiÄ™c potencjalnie wywoÅ‚ywać biegunkÄ™. A ponieważ sztuczne substancje sÅ‚odzÄ…ce (zwracaj uwagÄ™ na skÅ‚adniki, które koÅ„czÄ… siÄ™ na "ol", takie jak sorbitol i mannitol) sÄ… wolne od kalorii, nasze ciaÅ‚o nie rozpozna ich jako skÅ‚adniki odżywcze i ich nie strawi — wyjaÅ›nia Lisa Ganjhu, gastroenterolog w Centrum Medycznym Langone przy Uniwersytecie Nowojorskim (NYU). Prowadzi to do gazów i wzdęć.
Co można poradzić: Jeśli czujesz, że żołądek dziwnie zachowuje się po porannej dawce napoju ze słodzikiem, sprawdź, czy używanie niewielkich ilości zwykłego cukru zamiast niego rozwiąże ten problem.
Zobacz także:
4. Ser
Dlaczego może szkodzić: Laktoza należy do grupy FODMAP, stąd wiele rodzajów sera może podrażniać wrażliwy przewód pokarmowy. Sery o wysokiej zawartości laktozy, jak ricotta i serek wiejski szczególnie narażają na zaburzenia trawienia. To właśnie one są poddawane krótkiemu procesowi odciekania, przez co usuwana jest mniejsza ilość laktozy.
Co można poradzić: Jeżeli nie czujesz się najlepiej po zjedzeniu sera wiejskiego lub ricotta, wybierz zamienniki zawierające mniejszą ilość laktozy, jak sery brie, feta lub mozzarella. Dobrym wyborem będą też twarde sery: cheddar, parmezan lub sery szwajcarskie. Nie zapominaj jednak, że liczy się, jak dużą zawartość szkodliwych substancji dostarczysz ostatecznie do żołądka, czyli nie warto przesadzać, nawet z produktami uboższymi w laktozę.
Zobacz także:
5. Wino
Dlaczego może szkodzić: Alkohol jest również szkodliwy dla jelit. Nawet jednorazowe spożycie wina (dla kobiet oznacza to wypicie 4 lub 5 kieliszków w ciÄ…gu dwóch godzin) może spowodować wyciek bakterii z jelit do krwiobiegu – wynika z badaÅ„ z 2014 r. przeprowadzonych przez czasopismo PLOS ONE. Efektem może być stan zapalny caÅ‚ego organizmu. Negatywne skutki spożycia alkoholu częściej wystÄ™pujÄ… u kobiet niż u mężczyzn. — Nikogo to nie doprowadzi do nagÅ‚ej Å›mierci, ale z czasem to niewielkie zapalenie może predysponować do chorób przewlekÅ‚ych — mówi autor badania Gyöngyi Szabo, lekarz, profesor medycyny Uniwersytetu w Massachusetts.
Co można poradzić: Umiarkowane picie, co dla kobiet oznacza 1 kieliszek dziennie, pozwoli uniknąć potencjalnych skutków ubocznych picia alkoholu.
Zobacz także:
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze