Co się stanie, gdy zamienisz cukier na sztuczne słodziki?
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuPrzechodzÄ…c na dietÄ™, coraz częściej rezygnujemy ze sÅ‚odzenia cukrem ulubionej kawy czy herbaty. Zamiast tego kupujemy sztuczne sÅ‚odziki. WiÄ™kszość z nas uważa, że w ten sposób zredukujemy wagÄ™, oczyÅ›cimy organizm i pozbÄ™dziemy siÄ™ problemów skórnych.
Nadmiar cukru w organizmie łączy się nie tylko z nadwagą i otyłością, ale też ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy. Sprawia również, że czujemy się ospali i ociężali. Czy jednak zamienienie go na sztuczne słodziki to dobry wybór?
- SÅ‚odziki to nie tylko tabletki. SÄ… też skÅ‚adnikiem wielu artykułów spożywczych, m.in. produktów dietetycznych, sÅ‚odyczy, pÅ‚atków Å›niadaniowych, gum do żucia, napojów gazowanych, a nawet pieczywa i leków. Należy wiÄ™c dokÅ‚adnie czytać etykiety na produktach, aby sztucznych sÅ‚odzików w codziennym menu byÅ‚o jak najmniej — mówi dla WP fitness Agnieszka Bożek, dietetyczka i ekspertka Edukacji Å»ywieniowej.PL.
Zobacz też: Czy słodziki tuczą?
Chcemy więcej słodyczy!
Regularne spożywanie sztucznych słodzików sprawia, że nasz organizm zostaje wprowadzony w błąd. W jaki sposób? Gdy jesz coś słodkiego, w mózgu uwalnia się dopamina.
Sztuczne słodziki nie zawierają żadnych kalorii. Oszukujemy tylko nasze kubki smakowe. Organizm wie, że pomimo odczuwania słodkiego smaku, nie otrzymał żadnej energii z węglowodanów. W rezultacie mamy jeszcze większą ochotę na zjedzenie słodyczy.
Podwyższone ryzyko cukrzycy
Stosowanie sztucznych słodzików wpływa na rozwój niektórych chorób. Przykładem jest sukraloza, nazywana popularnie splendą, która zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 o 67 proc.
Badania naukowców z Izraela to potwierdzają. Stosowanie słodzików przyczynia się do podwyższonego poziomu glukozy we krwi. Jest to związane z bakteriami, które żyją w układzie pokarmowym. Wyniki opublikowano w magazynie "Nature".
Substancje słodzące zmniejszają także wrażliwość na insulinę. Jeżeli spożywasz słodkie produkty, nawet te bez kalorii, organizm uwalnia ten hormon tak samo, jakbyś jadł cukier.
Badania Susan Swithers z Purdue University sugerują, że słodziki hamują produkcję GLP-1 – hormonu, który kontroluje poziom cukru we krwi oraz uczucie sytości. Efektem jest nieustanne uczucie głodu.
Ryzyko innych chorób
Sztuczne słodziki zwiększają ryzyko nadciśnienia, chorób Alzheimera i zespołu metabolicznego. Wykazują również negatywny wpływ na stan naszych jelit.
— SÅ‚odziki w nadmiernej iloÅ›ci mogÄ… być też szkodliwe dla organizmu. Stosowanie ich może m.in. zaburzyć mikroflorÄ™ jelitowÄ…, powodować biegunki (mannitol, sorbitol) i inne dolegliwoÅ›ci, np. ze strony ukÅ‚adu nerwowego. DecydujÄ…c siÄ™ na użycie sÅ‚odzików należy zachować zdrowy rozsÄ…dek i wybierać te naturalne, np. stewiÄ™, ksylitol czy erytol – dodaje dietetyczka.
Zobacz też: Niskokaloryczne substancje słodzące ułatwiają gromadzenie się tłuszczu
Na pewno nie schudniesz
Ze sztucznych sÅ‚odzików najczęściej korzystamy na diecie odchudzajÄ…cej. Jak siÄ™ jednak okazuje, nie tylko nie przyczyniÄ… siÄ™ one do utraty nadprogramowych kilogramów, ale i mogÄ… sprawić, że… przytyjemy.
— SÅ‚odziki zyskaÅ‚y ogromnÄ… popularność, gdyż staÅ‚y siÄ™ dobrym zamiennikiem cukru. MajÄ… maÅ‚o kalorii lub nie posiadajÄ… ich wcale oraz nie powodujÄ… próchnicy. SiÄ™gajÄ… po nie zazwyczaj cukrzycy i osoby na diecie. SÅ‚odki smak tych produktów pobudza jednak apetyt. Spożywanie ich przez dÅ‚uższy czas niestety nie sprzyja odchudzaniu, może wrÄ™cz przyczyniać siÄ™ do przybierania na wadze – mówi Agnieszka Bożek, dietetyk i ekspertka Edukacji Å»ywieniowej.PL.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze