Placki owsiane fit - Chodakowska poleca pięć przepisów na śniadanie
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuDietetycy radzą zjeść śniadanie godzinę po przebudzeniu. Jaką potrawę przygotować, aby dostarczyła nam sił i energii do działania? Jeśli brakuje nam pomysłów, warto zainspirować się propozycjami, które z myślą o swoich fanach przygotowała trenerka fitness Ewa Chodakowska. Ogórkowy twarożek, placki owsiane fit - Chodakowska poleca 5 śniadań, których wartość energetyczna wynosi około 460 kcal.
Ogórkowy twarożek z pieczywem
Lista składników:
- ¾ kostki sera twarogowego półtłustego,
- ogórek,
- 3 łyżki kiełków rzodkiewki,
- 2 kromki chleba żytniego razowego,
- 4 łyżki 2 proc. jogurtu naturalnego,
- szczypta pieprzu czarnego i suszonego oregano,
- łyżka pestek dyni.
Sposób przygotowania:
Mieszamy twaróg z jogurtem. Dodajemy starty na tarce i odsączony z nadmiaru wody ogórek. Przyprawiamy. Posypujemy kiełkami rzodkiewki i pestkami dyni. Twarożek zjadamy z pieczywem. Śniadanie dostarcza 460 kcal.
Płatki z pistacjami
Lista składników:
- 5 łyżek płatków owsianych,
- szklanka 2 proc. jogurtu naturalnego,
- szczypta cynamonu i imbiru,
- łyżeczka miodu pszczelego,
- 2 łyżki orzechów pistacjowych (bez soli).
Sposób przygotowania:
Mieszamy płatki owsiane z przyprawami. Całość zalewamy jogurtem. Następnie dodajemy orzechy i miód. Śniadanie dostarcza 465 kcal.
Zobacz też: Tygodniowy jadłospis Chodakowskiej w ramach przygotowań sylwetki do lata
Placki owsiane z bananem i kokosami
Lista składników:
- banan,
- 3 łyżki płatków owsianych,
- łyżka wiórków kokosowych,
- łyżeczka oleju kokosowego,
- ¼ szklanki mleka kokosowego,
- kubek 2 proc. kefiru.
Sposób przygotowania:
Ugniatamy banana widelcem. Następnie dodajemy płatki owsiane, olej, wiórki i mleko. Mieszamy wszystkie składniki. Z otrzymanej masy formujemy placki, które smażymy na patelni przez 5–10 minut. Tak przygotowane placuszki jemy, popijając kefirem. Śniadanie dostarcza 462 kcal.
Zobacz też: 3 niskokaloryczne witaminowe koktajle Ewy Chodakowskiej
Owsianka z gruszką i orzechami
Lista składników:
- 5 łyżek płatków owsianych,
- gruszka,
- kubek 2 proc. jogurtu naturalnego,
- 4 orzechy włoskie,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
Oto kolejna owsianka Chodakowskiej. Mieszamy płatki owsiane z jogurtem. Następnie dodajemy uprzednio pokrojoną gruszkę i rozdrobnione orzechy. Przyprawiamy. Śniadanie dostarcza 440 kcal.
Przekładaniec jaglany
Lista składników:
- 5 łyżek kaszy jaglanej,
- szczypta cynamonu i gorzkiego kakao,
- ⅔ szklanki mleka spożywczego (2 proc. tłuszczu),
- łyżeczka sezamu,
- łyżka orzechów laskowych,
- ⅓ jabłka.
Sposób przygotowania:
Gotujemy kaszę jaglaną na wodzie. Na dnie naczynia, w którym będziemy podawać śniadanie, układamy połowę porcji kaszy, a dalej pokruszone orzechy i plastry jabłka, połowę porcji jogurtu. Oprószamy cynamonem. Następnie powtarzamy kolejność wszystkich warstw. Wierzch przekładańca posypujemy sezamem. Tak przygotowane śniadanie (dostarcza 430 kcal) wstawiamy na noc do lodówki.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze