Tygodniowy jadłospis Chodakowskiej w ramach przygotowań sylwetki do lata
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuCo Ewa Chodakowska poleca jeść w ramach przygotowań sylwetki do lata? Trenerka z myślą o swoich fankach udostępniła w mediach społecznościowych przykładowy tygodniowy jadłospis, który wraz z regularnymi ćwiczeniami ma zapewnić satysfakcjonującą figurę. Przy każdym z posiłków znajduje się informacja o wartości energetycznej.
Ten artykuł ma 7 stron:
Poniedziałek
Śniadanie — kasza jaglana z suszonymi owocami
Lista składników:
- szklanka 2 proc. mleka,
- 2 szczypty cynamonu,
- łyżeczka miodu pszczelego,
- 3 suszone morele,
- 4 łyżki kaszy jaglanej,
- 3 śliwki suszone.
Sposób przygotowania:
Gotujemy kaszę na mleku z dodatkiem cynamonu do momentu uzyskania masy o gęstej konsystencji. Następnie dodajemy owoce i miód. Mieszamy. Śniadanie dostarcza 423 kcal.
Drugie śniadanie — koktajl z natką pietruszki i bananem
Lista składników:
- banan,
- kubek 2 proc. jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki natki pietruszki,
- łyżeczka nasion sezamu.
Sposób przygotowania:
Wrzucamy wszystkie składniki do kielicha blendera i miksujemy. Koktajl dostarcza 222 kcal.
Obiad — dziki łosoś z warzywami
Lista składników:
- 150 gramów dzikiego łososia,
- garść mrożonej żółtej fasolki szparagowej,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 szczypty tymianku,
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego uniwersalnego,
- szczypta soli,
- 5 łyżek kaszy jęczmiennej,
- ⅓ szklanki ugotowanej czerwonej fasoli,
- łyżka natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Nacieramy łososia tymiankiem i olejem. Pieczemy rybę w naczyniu żaroodpornym (podlewając ją wodą co pewien czas). Gotujemy fasolkę w lekko osolonej wodzie. Ugotowany ryż mieszamy z fasolką. Wykładamy na niego upieczonego łososia, który skrapiamy sokiem z cytryny. Danie obiadowe dostarcza 678 kcal.
Podwieczorek — warzywa z sosem czosnkowym
Lista składników:
- 5 łyżek 2 proc. jogurtu naturalnego,
- łyżka pestek dyni, łuskanego słonecznika, sezamu,
- seler naciowy,
- marchew,
- ogórek,
- ząbek czosnku.
Sposób przygotowania:
Prażymy pestki na suchej patelni. Dodajemy je do jogurtu wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kroimy warzywa w słupki. Zjadamy je, maczając w przygotowanym sosie. Podwieczorek dostarcza 185 kcal.
Kolacja — sałatka z serem i papryką
Lista składników:
- plaster sera typu feta,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżka pestek dyni,
- 3 liście sałaty masłowej,
- 5 zielonych oliwek,
- pół czerwonej papryki.
Sposób przygotowania:
Kroimy ser w kostkę, a paprykę w paski. Mieszamy wszystkie składniki w naczyniu i skrapiamy oliwą. Posypujemy pestkami dyni. Sałatka dostarcza 302 kcal.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze