Tygodniowy jadłospis Chodakowskiej w ramach przygotowań sylwetki do lata
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuCo Ewa Chodakowska poleca jeść w ramach przygotowań sylwetki do lata? Trenerka z myślą o swoich fankach udostępniła w mediach społecznościowych przykładowy tygodniowy jadłospis, który wraz z regularnymi ćwiczeniami ma zapewnić satysfakcjonującą figurę. Przy każdym z posiłków znajduje się informacja o wartości energetycznej.
Ten artykuł ma 7 stron:
Wtorek
Śniadanie — twarożek z kiełkami i rzodkiewką
Lista składników:
- 120 gramów sera twarogowego półtłustego,
- 4 rzodkiewki,
- 2 łyżki kiełków lucerny,
- ⅓ szklanki 2 proc. jogurtu naturalnego,
- łyżeczka czarnuszki,
- łyżka otrębów gryczanych,
- 2 kromki chleba żytniego razowego.
Sposób przygotowania:
Mieszamy twaróg z jogurtem. Dodajemy rzodkiewkę pokrojoną w plastry i pozostałe składniki. Jemy z pieczywem. Śniadanie dostarcza 400 kcal.
Drugie śniadanie — sałatka z awokado, gruszki i ananasa
Lista składników:
- pół awokado,
- 2 plastry ananasa,
- średnia gruszka,
- 4 łyżki soku z limonki,
- 2 łyżki otrębów gryczanych.
Sposób przygotowania:
Kroimy awokado, gruszkę i ananasa w kostkę. Skrapiamy owoce sokiem z limonki i posypujemy otrębami. Danie dostarcza 217 kcal.
Obiad — indyk z kaszą bulgur
Lista składników:
- 150 gramów mięsa z piersi indyka (bez skóry),
- marchew,
- ⅓ cebuli,
- łyżka szczypiorku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sok ze świeżej cytryny (do smaku),
- 2 szczypty pieprzu czarnego,
- 5 łyżek kaszy bulgur,
- 4 łyżki pestek granatu,
- szczypta kurkumy.
Sposób przygotowania:
Nacieramy mięso olejem i przyprawami. Pieczemy je w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 min. Gdy ostygnie, kroimy w cząstki. Gotujemy kaszę al dente. Ścieramy marchew na tarce, kroimy cebulę i szatkujemy szczypiorek. Wyjmujemy nasiona granatu. Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku. Danie dostarcza 605 kcal.
Podwieczorek — pomarańcze z kakao
Lista składników:
- 3 łyżki 2 proc. jogurtu naturalnego,
- 5 gramów kakao,
- pomarańcza,
- 2 łyżeczki sezamu.
Sposób przygotowania:
Obieramy pomarańczę ze skórki, dzielimy na cząstki. Polewamy owoc jogurtem zmiksowanym z kakao. Posypujemy sezamem. Podwieczorek dostarcza 210 kcal.
Kolacja — sałata z jajkiem i orzechami
Lista składników:
- 2 jaja kurze,
- 3 orzechy włoskie,
- łyżeczka oleju lnianego,
- ¾ papryki czerwonej,
- 4 liście sałaty rzymskiej,
- 6 łyżek soku z cytryny,
- kromka chleba graham.
Sposób przygotowania:
Mieszamy ugotowane, pokrojone w cząstki jajko z poszarpaną sałatą, papryką pokrojoną w słupki i olejem. Skrapiamy warzywa sokiem i posypujemy orzechami. Jemy z pieczywem. Danie dostarcza 346 kcal.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze