Tygodniowy jadłospis Chodakowskiej w ramach przygotowań sylwetki do lata
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuCo Ewa Chodakowska poleca jeść w ramach przygotowań sylwetki do lata? Trenerka z myślą o swoich fankach udostępniła w mediach społecznościowych przykładowy tygodniowy jadłospis, który wraz z regularnymi ćwiczeniami ma zapewnić satysfakcjonującą figurę. Przy każdym z posiłków znajduje się informacja o wartości energetycznej.
Ten artykuł ma 7 stron:
Środa
Śniadanie — ogórkowy twarożek z pieczywem
Lista składników:
- ¾ sera twarogowego półtłustego,
- ogórek,
- 3 łyżki kiełków rzodkiewki,
- 2 kromki chleba żytniego razowego,
- 4 łyżki 2 proc. jogurtu naturalnego,
- szczypta pieprzu czarnego,
- szczypta oregano suszonego,
- łyżka pestek dyni.
Sposób przygotowania:
Mieszamy twaróg z jogurtem, startym na tarce i odsączonym z nadmiaru wody ogórkiem. Doprawiamy. Posypujemy kiełkami i pestkami. Jemy z pieczywem. Śniadanie dostarcza 460 kcal.
Drugie śniadanie — mrożony jogurt
Lista składników:
- kubek 2 proc. jogurtu naturalnego,
- garść mrożonych malin,
- szczypta cynamonu,
- szczypta skórki otartej z pomarańczy,
- 3 łyżeczki migdałów łuskanych.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera. Miksujemy. Wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Danie dostarcza 205 kcal.
Obiad — indyk z warzywnym leczo
Lista składników:
- pół cukinii,
- pół papryki czerwonej,
- pomidor czerwony,
- ⅓ pora,
- szczypta pieprzu cayenne,
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego uniwersalnego,
- 150 gramów mięsa z piersi indyka (bez skóry),
- ząbek czosnku,
- 60 gramów kasza gryczanej niepalonej.
Sposób przygotowania:
Nacieramy mięso czosnkiem i olejem. Układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy ½ szklanki wody. Posypujemy wierzch poszatkowanym porem i dusimy w piekarniku (w temperaturze 180 stopni) do momentu, aż będzie miękkie. Podlewamy wodą co pewien czas. Kroimy pomidora, paprykę i cukinię w cząstki i dusimy na wodzie na patelni. Mięso i warzywne leczo podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną. Obiad dostarcza 547 kcal.
Podwieczorek — koktajl z awokado i jabłka
Lista składników:
- pół awokado,
- jabłko,
- 30 gramów szpinaku,
- łyżka płatków jęczmiennych,
- 5 łyżek soku z limonki.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera. Miksujemy. Koktajl dostarcza 410 kcal.
[h3]Kolacja — pieczony jarmuż z fetą
[/h3]Lista składników:
- plaster sera typu feta,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżki pestek dyni,
- garść jarmużu,
- ogórek,
- łyżeczka octu balsamicznego.
Sposób przygotowania:
Dzielimy liście jarmużu na mniejsze części. Pieczemy je w nagrzanym do 120 stopni piekarniku przez 5 minut. Następnie mieszamy je z kawałkami sera i plastrami ogórka. Skrapiamy oliwą i octem. Kolacja dostarcza 186 kcal.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze