Tygodniowy jadłospis Chodakowskiej w ramach przygotowań sylwetki do lata
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuCo Ewa Chodakowska poleca jeść w ramach przygotowań sylwetki do lata? Trenerka z myślą o swoich fankach udostępniła w mediach społecznościowych przykładowy tygodniowy jadłospis, który wraz z regularnymi ćwiczeniami ma zapewnić satysfakcjonującą figurę. Przy każdym z posiłków znajduje się informacja o wartości energetycznej.
Ten artykuł ma 7 stron:
Czwartek
Śniadanie — płatki z pistacjami
Lista składników:
- 5 łyżek płatków owsianych,
- szklanka jogurtu naturalnego 2 proc. tłuszczu,
- szczypta cynamonu mielonego,
- szczypta imbiru,
- łyżeczka miodu pszczelego,
- 2 łyżki pistacji (bez soli) obrane.
Sposób przygotowania:
Zalewamy płatki owsiane jogurtem. Przyprawiamy. Następnie dodajemy orzechy i wlewamy miód. Gotowe. Śniadanie dostarcza 456 kcal.
Drugie śniadanie — kanapka z makrelą
Lista składników:
- 2 kromki chleba żytniego razowego,
- 3 łyżki wędzonej makreli,
- ogórek kiszony,
- łyżeczka natki pietruszki,
- szczypta pieprzu czarnego,
- 2 łyżki 2 proc. jogurtu naturalnego.
Sposób przygotowania:
Mieszamy rybę z jogurtem, natką i pieprzem. Tak przygotowaną pastą smarujemy chleb. Na wierzch układamy drugą kromkę. Jemy z ogórkiem. Śniadanie dostarcza 232 kcal.
Obiad — imbirowy indyk
Lista składników:
- 150 gramów mięsa z piersi indyka (bez skóry),
- 2 szczypty curry w proszku,
- 5 łyżek kaszy pęczak,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 2 garści brokułów,
- łyżka startego korzenia imbiru,
- 6 łyżek soku z pomarańczy,
- szczypta pieprzu czarnego,
- łyżeczka nasion sezamu.
Sposób przygotowania:
Nacieramy mięso curry, imbirem i sokiem pomarańczowym. Pieczemy w folii. W tym czasie gotujemy brokuły na parze. Mięso i warzywa podajemy z ugotowaną kaszą pęczak skropioną oliwą. Obiad dostarcza 521 kcal.
Podwieczorek — migdałowe kulki
Lista składników:
- 3 łyżki płatków owsianych,
- łyżka masła migdałowego bez soli,
- 3 łyżki mleka migdałowego,
- łyżeczka migdałów łuskanych.
Sposób przygotowania:
Mieszamy płatki z pokruszonymi wcześniej migdałami. Następnie dodajemy masło orzechowe i mleko migdałowe. Mieszamy. Formujemy pralinki o wielkości orzecha włoskiego. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Porcja migdałowych kulek dostarcza 153 kcal.
Kolacja — sałatka z burakiem i mozzarellą
Lista składników:
- burak,
- ½ kulki sera typu mozzarella,
- łyżeczka pestek dyni,
- garść rukoli,
- łyżeczka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Gotujemy buraka. Po ostudzeniu, obieramy go ze skóry i kroimy w cienkie plastry. Ser też kroimy w plasterki. Wykładamy umytą rukolę na talerz, a na niej buraki na przemian z serem. Sałatkę posypujemy pestkami dyni i polewamy oliwą. Danie dostarcza 342 kcal.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze