Tygodniowy jadłospis Chodakowskiej w ramach przygotowań sylwetki do lata
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuCo Ewa Chodakowska poleca jeść w ramach przygotowań sylwetki do lata? Trenerka z myślą o swoich fankach udostępniła w mediach społecznościowych przykładowy tygodniowy jadłospis, który wraz z regularnymi ćwiczeniami ma zapewnić satysfakcjonującą figurę. Przy każdym z posiłków znajduje się informacja o wartości energetycznej.
Ten artykuł ma 7 stron:
Piątek
Śniadanie — placki bananowo-kokosowe
Lista składników:
- banan,
- 3 łyżki płatków owsianych,
- łyżka wiórków kokosowych,
- łyżeczka oleju kokosowego,
- ¼ szklanki mleka kokosowego,
- kubeczek 2 proc. kefiru.
Sposób przygotowania:
Ugniatamy banana, dodajemy płatki owsiane, olej, wiórki i mleko. Mieszamy wszystkie składniki. Na patelni formujemy placki, które smażymy przez 5–10 minut. Zjadamy je, popijając kefirem. Śniadanie dostarcza 462 kcal.
Drugie śniadanie — chia z malinami i orzechami
Lista składników:
- 3 łyżeczki nasion chia,
- ½ szklanki 2 proc. jogurtu naturalnego,
- garść mrożonych malin,
- 2 orzechy włoskie.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera. Miksujemy. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Danie dostarcza 214 kcal.
Obiad — pieczony dorsz z cukinią
Lista składników:
- 150 gramów dorsza (bez skóry),
- 5 łyżek komosy ryżowej,
- cukinia,
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego uniwersalnego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki liści bazylii,
- 2 szczypty suszonego oregano,
- 2 łyżeczki nasion słonecznika.
Sposób przygotowania:
Nacieramy rybę olejem i suszonymi przyprawami. Kroimy cukinię w plastry, nacieramy ją bazylią i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wkładamy te składniki do żaroodpornego naczynia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu, aż ryba będzie miękka. Podajemy z ugotowaną komosą posypaną słonecznikiem. To danie obiadowe dostarcza 564 kcal.
Podwieczorek — jogurt z marchewką i słonecznikiem
Lista składników:
- ½ szklanki jogurtu naturalnego 2 proc. tłuszczu,
- pół marchewki,
- ⅓ jabłka,
- 3 łyżeczki nasion słonecznika.
Sposób przygotowania:
Obraną ze skóry marchew i jabłko ścieramy na tarce. Łączymy z jogurtem i słonecznikiem. Podwieczorek dostarcza 200 kcal.
Kolacja — zapiekany por
Lista składników:
- 3 białka jaja kurzego,
- 10-centymetrowy kawałek pora,
- 2 łyżki szczypiorku,
- ¼ szklanki 2 proc. jogurtu naturalnego,
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego uniwersalnego,
- szczypta pieprzu czarnego,
- łyżka startego parmezanu,
- łyżka otrębów gryczanych,
- ½ łyżeczki czarnuszki.
Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Kroimy pora w plasterki. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy pokrojone warzywo, przyprawiamy. Dusimy do momentu, aż zmięknie. W misce rozkłócamy białka, mieszamy je z otrębami, olejem i jogurtem. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy plastry pora, wlewamy masę jajeczną. Wierzch posypujemy serem, szczypiorkiem i zmielonym pieprzem. Pieczemy do momentu, aż jajka się zetną. Danie dostarcza 364 kcal.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze