Tygodniowy jadłospis Chodakowskiej w ramach przygotowań sylwetki do lata
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuCo Ewa Chodakowska poleca jeść w ramach przygotowań sylwetki do lata? Trenerka z myślą o swoich fankach udostępniła w mediach społecznościowych przykładowy tygodniowy jadłospis, który wraz z regularnymi ćwiczeniami ma zapewnić satysfakcjonującą figurę. Przy każdym z posiłków znajduje się informacja o wartości energetycznej.
Ten artykuł ma 7 stron:
Sobota
Śniadanie — owsianka z gruszką i orzechami
Lista składników:
- 5 łyżek płatków owsianych,
- gruszka,
- kubek 2 proc. jogurtu naturalnego,
- 4 orzechy włoskie,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
Mieszamy płatki z jogurtem. Dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę i orzechy. Przyprawiamy. To śniadanie dostarcza 440 kcal.
Drugie śniadanie — ogórki z farszem z łososia
Lista składników:
- ogórek,
- 2 łyżki szczypiorku,
- łyżka soku z limonki,
- 2 łyżki 2 proc. jogurtu naturalnego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- plaster wędzonego łososia.
Sposób przygotowania:
Dzielimy rybę na kawałki. Mieszamy ją z jogurtem, oliwą i szczypiorkiem. Kroimy ogórka na cztery części, usuwamy nasiona. Tak przygotowane łódeczki wypełniamy przygotowanym farszem i skrapiamy sokiem z limonki. Śniadanie dostarcza 206 kcal.
Obiad — makaron z papryką i serem
Lista składników:
- cebula,
- 2 pomidory,
- 70 gramów makaronu pełnoziarnistego,
- 3 łyżki liści bazylii,
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego uniwersalnego,
- średnia papryka czerwona,
- plaster sera typu feta,
- 2 szczypty curry.
Sposób przygotowania:
Kroimy paprykę w słupki. Mieszamy z ćwiartkami pomidorów i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieczemy warzywa w naczyniu żaroodpornym (ok. 20 min). Po wyjęciu z piekarnika mieszamy je z ugotowanym makaronem. Przyprawiamy, skrapiamy olejem i posypujemy kawałkami sera. Danie obiadowe dostarcza 575 kcal.
Podwieczorek — sałatka z cukinii i sera
Lista składników:
- 1/3 cukinii,
- 2 szczypty suszonego oregano,
- łyżka oliwy z oliwek,
- ⅓ kostki półtłustego sera twarogowego,
- szczypta pieprzu czarnego,
- szczypta papryki,
- 5 łyżek pokrojonej cebuli dymki.
Sposób przygotowania:
Kroimy cukinię w plastry, które nacieramy oliwą wymieszaną z przyprawami. Pieczemy ją w piekarniku na ruszcie przez 10 minut (w temperaturze 150 stopni). Następnie mieszamy warzywo z pokruszonym serem. Dodatkowo posypujemy poszatkowaną dymką. Podwieczorek dostarcza 215 kcal.
Kolacja — krem z warzyw z cieciorką
Lista składników:
- 70 gramów mięsa z piersi kurczaka (bez skóry),
- 150 gramów brokułów,
- kawałek selera korzeniowego,
- pół cebuli,
- marchew,
- szczypta pieprzu czarnego,
- szczypta soli,
- łyżka oliwy z oliwek,
- ¼ szklanki cieciorki gotowanej bez soli,
- łyżka natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Obrane warzywa gotujemy z przyprawami. Następnie dodajemy oliwę i miksujemy do uzyskania konsystencji zupy-kremu. Dodajemy ugotowaną wcześniej cieciorkę. Na talerzu zupę dekorujemy natką. Danie dostarcza 333 kcal.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze