Tygodniowy jadłospis Chodakowskiej w ramach przygotowań sylwetki do lata
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuCo Ewa Chodakowska poleca jeść w ramach przygotowań sylwetki do lata? Trenerka z myślą o swoich fankach udostępniła w mediach społecznościowych przykładowy tygodniowy jadłospis, który wraz z regularnymi ćwiczeniami ma zapewnić satysfakcjonującą figurę. Przy każdym z posiłków znajduje się informacja o wartości energetycznej.
Ten artykuł ma 7 stron:
Niedziela
Śniadanie — przekładaniec jaglany
Lista składników:
- 5 łyżek kaszy jaglanej,
- szczypta cynamonu,
- szczypta kakao,
- ⅔ szklanki 2 proc. mleka spożywczego,
- łyżeczka sezamu,
- łyżka orzechów laskowych,
- ⅓ jabłka.
Sposób przygotowania:
Gotujemy kaszę na wodzie. Do miski przekładamy połowę jaglanki, następnie warstwowo układamy: pokruszone orzechy i plastry jabłka, połowę porcji jogurtu i cynamon. Powtarzamy kolejność składników. Wierzch dania posypujemy sezamem. Wstawiamy na noc do lodówki. Śniadanie dostarcza 430 kcal.
Drugie śniadanie — warzywa ze słonecznikiem
Lista składników:
- jabłko,
- marchew,
- 5 rzodkiewek,
- 3 łyżeczki nasion słonecznika,
- 2 łyżki 2 proc. jogurtu naturalnego,
- łyżeczka otrębów gryczanych.
Sposób przygotowania:
Obieramy warzywa i owoce ze skóry. Kroimy je w plastry. Polewamy jogurtem, posypujemy otrębami i słonecznikiem. Śniadanie dostarcza 215 kcal.
Obiad — pulpety mięsno-warzywne
Lista składników:
- łyżka otrębów gryczanych,
- kilka różyczek kalafiora,
- białko jaja kurzego,
- 100 gramów chudej wieprzowiny,
- 20 gramów cebuli dymki,
- 2 ziemniaki,
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego uniwersalnego,
- burak,
- 2 szczypty suszonego oregano,
- szczypta papryki,
- łyżeczka octu balsamicznego.
Sposób przygotowania:
Zmielone mięso mieszamy z białkiem jaja, otrębami, dymką i różyczkami kalafiora. Dodajemy olej. Z otrzymanej masy formujemy małe pulpety. Wrzucamy je do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy do miękkości. Obrane ziemniaki kroimy w ćwiartki, krótko gotujemy, a następnie układamy je obok buraka w foremce na papierze do pieczenia. Skrapiamy olejem, przyprawiamy i pieczemy do miękkości warzyw. Danie dostarcza 622 kcal.
Podwieczorek — cynamonowo-czekoladowy serek
Lista składników:
- 3 łyżki 2 proc. jogurtu naturalnego,
- ½ kostki półtłustego sera twarogowego,
- 2 szczypty cynamonu,
- kostka czekolady gorzkiej,
- kilka kropel miodu pszczelego.
Sposób przygotowania:
Do jogurtu dodajemy twaróg, cynamon i miód. Miksujemy te składniki do momentu, aż uzyskamy puszysty serek. Wierzch zdrowego deseru posypujemy tartą czekoladą. Danie dostarcza 218 kcal.
Kolacja — sałatka z łososiem i awokado
Lista składników:
kilka plastrów łososia wędzonego,
- pół awokado,
- 2 łyżki musztardy,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- garść rukoli,
- ogórek,
- 4 łyżki szczypiorku.
Sposób przygotowania:
Kawałki łososia mieszamy z rukolą i ogórkiem pokrojonym w plastry. Z oliwy i musztardy przygotowujemy sos, którym polewamy sałatkę. Na koniec posypujemy ją zieleniną. Kolacja dostarcza 312 kcal.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze