Gazpacho - pomidorowy chłodnik. Wartość odżywcza i receptura

Gazpacho to chłodnik z pomidorów. Tę hiszpańską zupę serwuje się na zimno. Jest idealna na lato, kiedy temperatury powietrza przekraczają 30 stopni Celsjusza i nie mamy apetytu. Gazpacho przynosi orzeźwienie. Co więcej, mogą je jeść osoby na diecie odchudzającej, gdyż nie jest to zupa kaloryczna, a ponadto dostarcza wielu minerałów i witamin.

Składniki gazpacho

Składniki gazpacho (123RF)

Co to jest gazpacho?

Mianem gazpacho określa się zupę typową dla kuchni hiszpańskiej. Ta potrawa wywodzi się z Andaluzji — regionu położonego w południowej części Hiszpanii (najbardziej zaludnionego i jednego z największych regionów kraju pod względem powierzchni). Można powiedzieć, że gazpacho jest odpowiednikiem polskiego chłodnika. Dlaczego?

Tym, co wyróżnia tę zupę spośród innych potraw, jest fakt, że serwuje się ją na zimno po uprzednim schłodzeniu lub z dodatkiem kostek lodu (z wyjątkiem gazpacho tostado - zupy z dodatkiem pomarańczy, którą podaje się na ciepło). Gazpacho nie wymaga gotowania jej składników. Jest to zupa krem — wszystkie produkty spożywcze miksuje się za pomocą blendera. Niegdyś krojono je ręcznie.

Gładką konsystencję potrawy można uzupełnić o elementy chrupkie, które — w zależności od preferencji — dodaje się do zupy tuż przed spożyciem. Są to na przykład: pokrojone w kostkę warzywa, wędlina lub oliwki.

Składniki gazpacho

Wersja podstawowa gazpacho składa się z:

  • surowych warzyw,
  • octu,
  • oliwy,
  • namoczonego w wodzie chleba.

Była to zupa przygotowywana przez ubogich rolników, którzy pracowali na plantacjach oliwek lub w winnicach. Do jej zrobienia wykorzystywali oni jedynie trzy składniki: wodę, chleb i oliwę.

Zupy na diecie


Zobacz również: Jakie partie ciała wyrzeźbisz, ćwicząc na tych sprzętach?

Do przygotowania andaluzyjskiej odmiany gazpacho wykorzystuje się odmienne produkty. Są to:

Składniki gazpacho takie jak pomidory, ogórki czy papryka są bogate w przeciwutleniacze. Dodatkowo pomidory wykazują właściwości oziębiające i gaszą pragnienie. Warto jeść zupy nie tylko latem, ponieważ zmniejszają uczucie głodu. Jeśli zjemy ją na pierwsze danie, później przyjmiemy o około 30% mniej kalorii (co potwierdziły wyniki badań przeprowadzone z udziałem kobiet przez pracowników uniwersytetu w Pensylwanii).

Jeżeli zrezygnujemy z dodatku chleba, powstanie koktajl gazpacho. Zarówno koktajl, jak i zupa mogą stanowić element osoby na diecie odchudzającej, gdyż są to potrawy niskokaloryczne i zawierają niewielkie ilości tłuszczów. Co więcej, istnieją diety na odchudzanie, których podstawą są zupy.

Gazpacho

Przykładowy przepis na gazpacho

Do przygotowania pomidorowego chłodnika potrzebujemy:

  • 5 pomidorów,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • garść (pół pęczka) natki pietruszki,
  • kromka pieczywa pszennego (należy namoczyć ją w niewielkiej ilości wody),
  • łyżka octu winnego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2–3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • woda (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:
Pomidorowy chłodnik jest prosty i szybki w przygotowaniu. Myjemy wszystkie warzywa. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, Następnie wystarczy wszystkie warzywa pokroić (niekoniecznie w kostkę, kawałki mogą mieć różną wielkość i kształt), a następnie umieścić w dzbanie robota kuchennego. Miksujemy je przez kilka minut do momentu otrzymania masy o gładkiej konsystencji.

Następnie dodajemy namoczony chleb (bez skórki), oliwę i ocet winny. Miksujemy wszystkie składniki jeszcze przez 2 minuty. Jeżeli gazpacho jest zbyt gęste, można dodać trochę wody. Przyprawiamy je do smaku wedle preferencji solą i pieprzem. Odstawiamy do schłodzenia w lodówce. Zupę można podawać z grzankami lub tostami.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sałatka z ujemnymi kaloriami Wegańskie "ptasie mleczko" z nasionami chia Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Chrupanie bez wyrzutów sumienia, czyli zdrowe przekąski z całego świata Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Dlaczego warto jeść nasiona chia? Fit ciasto marchewkowe Dietetyczna nutella Przepisy na mięsa w wersji lekkiej Z czym do chleba? Trzy przepisy na fit pasty kanapkowe Wege burger z kotletem z buraków ARBUZOWE LOVE z MASCARPONE Wartość żywieniowa orzechów - czy warto je jeść? Wartość odżywcza granoli Granola - sprzymierzeniec odchudzania czy przyczyna otyłości? Produkty zakazane w paleodiecie – czy ich eliminacja faktycznie nam służy? Paleodieta dla osób aktywnych fizycznie – co powinno znaleźć się w diecie? Przepisy Anny Lewandowskiej i Ewy Chodakowskiej na zdrowe dania Stadiony sportowe z przekąsek kibiców Pyszne przepisy na diecie low carb Czy przechowywane potrawy mogą być niebezpieczne? Grilluj dietetycznie i bądź fit Eat clean, czyli jak?

Popularne w tym tygodniu:

Udar mózgu - po czym poznać, że zaskoczy nas w ciągu paru dni? Sałatka z ujemnymi kaloriami Wegańskie "ptasie mleczko" z nasionami chia SZEJK NA MOCNE KOLANA, czyli na ścięgna i więzadła! Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Spirulina. Hit czy Kit ? Przepis na białkowe ciastka orzechowe bez pieczenia Dietetyczne muffiny czekoladowe z kaszy gryczanej Przepis na wrap z grillowanym kurczakiem i warzywami Przepis na niskokaloryczną galaretkę z BCAA Jadłospis dzienny dla osób, które chcą „jeść czysto” Przepis na zdrowe ciasteczka migdałowe