Gazpacho - pomidorowy chłodnik. Wartość odżywcza i receptura

Gazpacho to chłodnik z pomidorów. Tę hiszpańską zupę serwuje się na zimno. Jest idealna na lato, kiedy temperatury powietrza przekraczają 30 stopni Celsjusza i nie mamy apetytu. Gazpacho przynosi orzeźwienie. Co więcej, mogą je jeść osoby na diecie odchudzającej, gdyż nie jest to zupa kaloryczna, a ponadto dostarcza wielu minerałów i witamin.

Składniki gazpacho

Składniki gazpacho (123RF)

Co to jest gazpacho?

Mianem gazpacho określa się zupę typową dla kuchni hiszpańskiej. Ta potrawa wywodzi się z Andaluzji — regionu położonego w południowej części Hiszpanii (najbardziej zaludnionego i jednego z największych regionów kraju pod względem powierzchni). Można powiedzieć, że gazpacho jest odpowiednikiem polskiego chłodnika. Dlaczego?

Tym, co wyróżnia tę zupę spośród innych potraw, jest fakt, że serwuje się ją na zimno po uprzednim schłodzeniu lub z dodatkiem kostek lodu (z wyjątkiem gazpacho tostado - zupy z dodatkiem pomarańczy, którą podaje się na ciepło). Gazpacho nie wymaga gotowania jej składników. Jest to zupa krem — wszystkie produkty spożywcze miksuje się za pomocą blendera. Niegdyś krojono je ręcznie.

Gładką konsystencję potrawy można uzupełnić o elementy chrupkie, które — w zależności od preferencji — dodaje się do zupy tuż przed spożyciem. Są to na przykład: pokrojone w kostkę warzywa, wędlina lub oliwki.

Składniki gazpacho

Wersja podstawowa gazpacho składa się z:

  • surowych warzyw,
  • octu,
  • oliwy,
  • namoczonego w wodzie chleba.

Była to zupa przygotowywana przez ubogich rolników, którzy pracowali na plantacjach oliwek lub w winnicach. Do jej zrobienia wykorzystywali oni jedynie trzy składniki: wodę, chleb i oliwę.

Zupy na diecie


Zobacz również: Jakie są najzdrowsze rodzaje kawy

Do przygotowania andaluzyjskiej odmiany gazpacho wykorzystuje się odmienne produkty. Są to:

Składniki gazpacho takie jak pomidory, ogórki czy papryka są bogate w przeciwutleniacze. Dodatkowo pomidory wykazują właściwości oziębiające i gaszą pragnienie. Warto jeść zupy nie tylko latem, ponieważ zmniejszają uczucie głodu. Jeśli zjemy ją na pierwsze danie, później przyjmiemy o około 30% mniej kalorii (co potwierdziły wyniki badań przeprowadzone z udziałem kobiet przez pracowników uniwersytetu w Pensylwanii).

Jeżeli zrezygnujemy z dodatku chleba, powstanie koktajl gazpacho. Zarówno koktajl, jak i zupa mogą stanowić element osoby na diecie odchudzającej, gdyż są to potrawy niskokaloryczne i zawierają niewielkie ilości tłuszczów. Co więcej, istnieją diety na odchudzanie, których podstawą są zupy.

Gazpacho

Przykładowy przepis na gazpacho

Do przygotowania pomidorowego chłodnika potrzebujemy:

  • 5 pomidorów,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • garść (pół pęczka) natki pietruszki,
  • kromka pieczywa pszennego (należy namoczyć ją w niewielkiej ilości wody),
  • łyżka octu winnego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2–3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • woda (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:
Pomidorowy chłodnik jest prosty i szybki w przygotowaniu. Myjemy wszystkie warzywa. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, Następnie wystarczy wszystkie warzywa pokroić (niekoniecznie w kostkę, kawałki mogą mieć różną wielkość i kształt), a następnie umieścić w dzbanie robota kuchennego. Miksujemy je przez kilka minut do momentu otrzymania masy o gładkiej konsystencji.

Następnie dodajemy namoczony chleb (bez skórki), oliwę i ocet winny. Miksujemy wszystkie składniki jeszcze przez 2 minuty. Jeżeli gazpacho jest zbyt gęste, można dodać trochę wody. Przyprawiamy je do smaku wedle preferencji solą i pieprzem. Odstawiamy do schłodzenia w lodówce. Zupę można podawać z grzankami lub tostami.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) SZPARAGI Z SOSEM KAPAROWYM Fantazja fasolowa Szybkie naleśniki bez mąki Jakie węglowodany jeść na diecie? Jakie ryby jeść podczas odchudzania? Najprostsze ciastka Migdały – idealne orzechy dla osób na diecie Produkty, które powodują zmęczenie Fit Wielkanoc: jajka na trzy sposoby Jak pozbyć się soli z potraw bez utraty smaku? Pasztet idealny z zielonej soczewicy z rozmarynem i żurawiną Dlaczego warto jeść jajka na diecie? Zdrowy krem czekoladowo-orzechowy Przepis na dietetyczny żurek Mocno wędzony pasztet z kaszą jaglaną, kiszoną kapustą i grzybami Fit babka Trzymaj linię na Wielkanoc Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Fit Wielkanoc: przepis na majonez z serka wiejskiego

Popularne w tym tygodniu:

6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) Jakie węglowodany jeść na diecie? Zdrowy krem czekoladowo-orzechowy Dlaczego warto jeść jajka na diecie? Brownie z batatem i rodzynkami Pomysły na zdrowe bezmięsne obiady Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Desery z kaszy jaglanej Jakie ryby jeść podczas odchudzania? Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Migdały – idealne orzechy dla osób na diecie