Zanim wyeliminujesz gluten z diety dziecka
KATARZYNA KRUPKA • dawno temuWedług Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej na celiakię cierpi zaledwie 1 proc. populacji. W Polsce choruje około 380 tys. osób, z czego aż około 360 tys. nie jest świadomych choroby. Wyeliminowałeś gluten ze swojej diety, a teraz postanowiłeś, że zrobisz to samo z dietą swojego dziecka? A może odwrotnie – chcesz go wprowadzić do jego menu? Musisz to zrobić ostrożnie i przede wszystkim z odpowiednią dawką wiedzy na jego temat.
Ten artykuł ma 7 stron:
Wprowadzać czy wyeliminować?
Dieta bezglutenowa jest bardzo trudno do zaakceptowania – zwłaszcza przez dzieci, które tak jak ich rówieśnicy chcą jeść ciastka, chipsy czy kolorowe kanapki przygotowywane podczas szkolnych zajęć.
Dorośli łatwiej potrafią zrozumieć i zaadaptować się do nowej sytuacji. Pamiętaj jednak, że najważniejsze jest zdrowie twojego dziecka, a nie panująca moda czy opinie krążące wśród rodziców, przyjaciół i bliskich. Celiakia to bardzo poważna choroba powodująca zapalenie jelit – nieleczona może nawet doprowadzić do rozwoju chłoniaka – raka jelita cienkiego, a w konsekwencji do śmierci.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze