Zanim wyeliminujesz gluten z diety dziecka
KATARZYNA KRUPKA • dawno temuWedług Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej na celiakię cierpi zaledwie 1 proc. populacji. W Polsce choruje około 380 tys. osób, z czego aż około 360 tys. nie jest świadomych choroby. Wyeliminowałeś gluten ze swojej diety, a teraz postanowiłeś, że zrobisz to samo z dietą swojego dziecka? A może odwrotnie – chcesz go wprowadzić do jego menu? Musisz to zrobić ostrożnie i przede wszystkim z odpowiednią dawką wiedzy na jego temat.
Ten artykuł ma 7 stron:
Mit 4: Dzieci z celiakią mogą jeść niewielkie ilości glutenu
Nawet jeśli skutki spożywania glutenu u dzieci chorych na celiakię nie występują od razu, bardzo groźne konsekwencje kliniczne mogą pojawić się po kilku latach. Osoby z celiakią muszą bezwzględnie unikać glutenu. Pizza, białe pieczywo, płatki śniadaniowe etc. — w tych i wielu innych produktach występuje gluten. Niestety jest on również ukryty w takich, które o to nie podejrzewamy.
Jak się przed nim uchronić? Należy dokładnie czytać etykiety produktów, które kupujesz – tylko wtedy unikniesz błędu i poważnych konsekwencji dla swojego zdrowia. Jeśli u twojego dziecka zdiagnozowano celiakię – musisz być jeszcze bardziej czujny.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze