Oto co się stanie, jeśli codziennie będziesz jeść jabłko. Co daje jedzenie jabłek?
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuJedzenie jabłek to codzienny zwyczaj Polaków. Owoc ten jest bogaty w witaminy (zawiera praktycznie wszystkie występujące naturalnie), składniki mineralne (żelazo, potas, magnez, cynk) i błonnik. Obecne w jabłkach witamina C i flawonoidy to przeciwutleniacze. Zwalczają wolne rodniki, które negatywnie oddziałują na komórki organizmu. Antyoksydanty te działają moczopędnie i przeciwzapalnie. Wywierają też dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne. Jeśli codziennie będziesz jeść jabłko, dzięki tym składnikom wzmocnimy nasze ciało od środka. Nie tylko poprawimy jakość skóry i odżywimy ją, ale zmniejszymy ryzyko zachorowania na takie schorzenia przewlekłe jak choroby serca czy cukrzyca. Jabłka (najlepiej jeść je ze skórką) nie tylko pomagają ustrzec się chorób. Sprawdź, co się stanie z twoim ciałem, jeśli zjesz jedno jabłko dziennie albo jabłko na czczo. I czy jedzenie jabłek wieczorem to dobry pomysł.
Ten artykuł ma 3 strony:
Serce będzie pracować sprawnie
Jabłka są bogate w potas, żelazo i witaminę C. Dzięki tym składnikom mają pozytywny wpływ na serce. Poprawiają też krążenie krwi, zapobiegają żylakom i obrzękom. Co więcej, przeciwdziałają zawałowi.
Ponadto jabłka obniżają poziom cholesterolu we krwi, chroniąc przed miażdżycą. To zasługa obecnych w ich składzie pektyn, które dodatkowo neutralizują toksyczne substancje.
Zdaniem naukowców z University of Oxford jabłko działa na układ krążenia tak jak statyny — leki zapobiegające m.in. chorobie wieńcowej (nie powoduje przy tym skutków ubocznych). Stwierdzili, że gdyby osoby po 50. roku życia jadły ten owoc raz dziennie, można byłoby uniknąć 8,5 tys. zgonów z powodu udaru mózgu i zawału serca. Swoje spostrzeżenia opisali w “British Medical Journal”.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze