Makaron na diecie - czy da się jeść makaron i nadal chudnąć? Jaki makaron na diecie wybrać?
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuPrzybyło ci kilka kilogramów tu i ówdzie. Postanawiasz więc jak najszybciej przejść na dietę, by pozbyć się boczków i brzucha. Już na samym początku rezygnujesz więc z węglowodanów. Spaghetti na obiad? Nie w twoim domu. Musisz też zapomnieć o pieczywie. To przecież one są odpowiedzialne za twoją zwiększoną wagę. Też myślisz w ten sposób? Obalamy ten mit! Makaron na diecie jest absolutnie wskazany.
Ten artykuł ma 5 stron:
Na zimno i z dużą ilością przypraw
Kto powiedział, że makaronu nie można jeść na zimno? Spadek temperatury zmienia jego strukturę chemiczną. Tak mówią wyniki badań opublikowane w magazynie "Nutrition&Metabolism". W efekcie potrawa staje się mniej kaloryczna.
Ugotowany makaron warto więc przestudzić przed zjedzeniem, a nawet wstawić na chwilę do lodówki. Jeżeli jednak nie wyobrażasz sobie jedzenia obiadu na zimno, podgrzej go. Wcześniejszy chłód wpłynął już na oporną skrobię.
Polecamy też stosowanie ostrych przypraw, które zawierają odchudzającą kapsaicynę. To np. pieprz cayenne czy ostre chilli. Substancja ta hamują też apetyt i przyspiesza metabolizm.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze