Co jeść zamiast mięsa? 10 warzyw, które idealnie zastępują mięso
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuChcielibyście ograniczyć spożycie mięsa lub w ogóle z niego zrezygnować? Nic prostszego! Istnieje mnóstwo substytutów mięsa, które nie tylko świetnie smakują, ale też dostarczają organizmowi wszelkich niezbędnych witamin, minerałów i składników odżywczych. Co jeść zamiast mięsa? Co zastępuje mięso? Oto dziesięć propozycji.
Ten artykuł ma 10 stron:
Bakłażan
Sposobów na jego przygotowanie jest naprawdę mnóstwo. Podobnie jak grzyby, bakłażany przypominają w smaku mięso, zwłaszcza gdy je smażymy, pieczemy lub grillujemy.
Możesz upiec bakłażana i dodać go do hamburgera. Warzywa te są bardzo mięsiste i syte, nie mówiąc już o tym, że zawierają dużo potasu, błonnika pokarmowego, magnezu, żelaza, wapnia, białka i witamin A, B6 i C.
Ciekawostka! Czy wiesz, że nasiona bakłażanów zawierają nikotynę? Bakłażan ma najwyższe stężenie nikotyny niż jakakolwiek inna roślina. Musielibyśmy jednak zjeść ponad 9 kilogramów tego warzywa, aby dostarczyć organizmowi ilość nikotyny równą wypaleniu jednego papierosa.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze