Miód i cytryna na wątrobę, rumianek na wątrobę. Napój oczyszczający wątrobę
EWA RYCERZ • dawno temu • 2 komentarzeWątroba to największy organ w ciele ludzkim. U dorosłego człowieka waży ponad 1,5 kg, przy czym mózg około 1,3 kg, a serce - 0,5 kg. Dlaczego więc nie dbamy o nią tak starannie jak o inne narządy? Czas to zmienić! Poniżej dowiecie się, jak wpływają miód i cytryna na wątrobę czy rumianek na wątrobę. Pomożemy Wam w przyrządzeniu napoju oczyszczającego wątrobę.
Ten artykuł ma 3 strony:
Wątroba to nieustannie pracująca fabryka. To "kombinat metaboliczny”, który steruje pracą niemal całego organizmu. Gdyby dokładnie wyliczyć wszystkie pełnione przez wątrobę funkcje, wyszłoby ich około 500.
Oczyszczaj!
Niestety, większość z nas nie dba o wątrobę. Jako dowód można podać fakt stale rosnącej liczby chorych na WZW czy coraz liczniejsze problemy z cholesterolem i nadwagą. Tak, z tymi wszystkimi schorzeniami łączy się zaniedbanie wątroby.
Pomóc może regularne oczyszczanie. Wątroba bowiem reguluje poziom tłuszczów we krwi, oczyszcza ją, zmienia glukozę w cukier zapasowy – glikogen. Jednak przede wszystkim jest wielką oczyszczalnią organizmu z toksyn. Niewydolność i obciążenie wątroby prowadzi do nadprodukcji amoniaku i poważnym grozi zatruciem. Jak zatem odtruć wątrobę?
Oprócz racjonalnej diety, pij specjalnie przyrządzane napoje. Spożywane wieczorem, tuż przed snem, wspomogą jej pracę, wyregulują trawienie, złagodzą dolegliwości trawienne. Oto 5 mikstur, które wspomogą detoks.
Zobacz też: Sok oczyszczający wątrobę, którym należy rozpocząć odchudzanie
Rumianek na wątrobę — napar z rumianku
Naturalnie koi i wspomaga pracę wątroby. Zawarty w rumianku spiroeter ma działanie hamujące wydzielanie histaminy, serotoniny i bradykininy – czyli substancji, które wywołują stany zapalne. Natomiast flawonoidy i pochodne kumaryny rozkurczają drogi żółciowe. Napar z rumianku działa więc korzystnie na wątrobę. Ułatwia także trawienie.
Składniki:
- łyżka stołowa suszonych kwiatów rumianku (1 torebka),
- 1 szklanka wody (250 ml).
Przygotowanie:
Wodę gotujemy w garnku. Gdy zacznie wrzeć, wyłączamy i dodajemy kwiaty rumianku. Odstawiamy pod przykryciem na dziesięć minut. Po tym czasie przecedzamy i pijemy. Procedurę należy powtarzać przed około 10–14 dni.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze