Sposób jedzenia zdradza twoją osobowość
KAROLINA KONDRAK • dawno temuJesteś tym, co jesz – głosi popularne powiedzenie. Jednak to, jak jesz, może również wiele o tobie mówić. W artykule na stronie LittleThings.com opisano różne typy osobowości, bazując na nawykach żywieniowych i opisując charakter osób w zależności od tego, czy jedzą wolno, szybko, są wybredne, czy może lubią odkrywać nowe smaki.
Sposób jedzenia a charakter
Juliet Boghossian, ekspertka żywieniowa i założycielka firmy badawczej ds. zachowań żywieniowych Food-ology, uważa, że istnieje korelacja między osobowością i nawykami jedzeniowymi. Julia Hormes, psycholog specjalizująca się w zachowaniu żywieniowym na Uniwersytecie Stanu Nowy Jork w Albanie, również wskazuje na wiele cech charakteru, które można wywnioskować ze sposobu jedzenia.
Powolne jedzenie
Wszyscy znamy ten typ: gdy już każdy przy stole dawno skończył posiłek, ta osoba wciąż ma pełny talerz. Zdaniem Boghossian takie osoby zwykle lubią mieć wszystko pod kontrolą i doceniać życie. Zazwyczaj są pewne siebie i zrównoważone.
Z drugiej strony ludzie, którym zdarza się jeść powoli tylko czasami, mogą to robić w wyniku spadku energii lub złego samopoczucia. Hormes przypomina, że powolne jedzenie ma sporo plusów: mniej spożytej energii, szybciej odczuwalne uczucie sytości oraz większa przyjemność z posiłków.
Szybkie jedzenie
Najprawdopodobniej znasz kogoś, kto pochłania swoje danie w mgnieniu oka i, gdy reszta biesiadników ledwo doszła do połowy posiłku, ta już zdążyła po sobie nawet pozmywać. Ten typ jedzenia przejawiają najczęściej ludzie ambitni, zorientowani na cele i otwarci na nowe doświadczenia. Mogą też być niecierpliwi.
Jeśli prędko jesz, najpewniej lubisz szybkie tempo życia i czerpać z niego pełnymi garściami. Należy jednak pamiętać, że zbyt szybka konsumpcja może prowadzić do problemów zdrowotnych, obejmujących przybieranie na wadze.
Kulinarna ruletka
Są osoby, które zawsze szukają nowych kulinarnych przygód. Przy stole cieszą się na nowe smaki i łatwo podejmują ryzyko, wybierając nieznane potrawy. Taki stosunek do jedzenia i życia jest godny pochwały, jednak należy uważać z namawianiem innych do podobnego zachowania. Nie każdy z nas musi być typem odkrywcy. Tego rodzaju podejście do jedzenia ujawnia osobowość otwartą na próbowanie nowych rzeczy i brak problemów z wychodzeniem ze strefy komfortu.
Wybrzydzanie
Na pewno znasz kogoś, kto nie wyrósł z dziecięcych przyzwyczajeń żywieniowych i niechętnym okiem patrzy na obcą kuchnię. To te osoby zwykle proszą kelnera np. o podanie dania bez sosu lub dressingu. Istnieje spora szansa, że osoba ta jest dość znerwicowana również, kiedy nie siedzi przy stole. Fobie jedzeniowe i niechęć do próbowania nowych smaków często są powiązane z cechami osobowości, takimi jak poszukiwanie doznań, lęk i neurotyzm.
Izolowanie
Kolejny, chyba najbardziej nietypowy sposób jedzenia, to metodyczne spożywanie elementów składowych posiłku oddzielnie, jeden po drugim. Osoby, które tak robią, są zwykle szczegółowe i lubią zawsze wszystko przemyśleć dokładnie. Są ostrożne, ich zachowanie często jest dla innych niezrozumiałe, jednak są przekonane, że w tym szaleństwie jest metoda. Boghossian potwierdza, że zwykle są to indywidualiści o zadaniowym typie osobowości. Mogą też być uparci i mieć problemy z wielozadaniowością.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze