Przekąski, które spalają tłuszcz
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuNie ma posiłków, które dosłownie spalają tłuszcz w momencie, gdy je jesz. Natomiast mądry dobór składników pozwala na rozsądne gospodarowanie energią, którą dostarczamy swojemu organizmowi. Susan Bowerman, uznany dietetyk, zaleca, by posiłki zawierały do 200 kcal, 10 g białka i 5 g błonnika.
Jabłko i mleko
Niemal każdy owoc może stanowić zdrową przekąskę, a żeby posiłek był jeszcze bardziej satysfakcjonujący dla naszego zdrowia, możemy uzupełnić go odpowiednią dawką białka. W przeciwieństwie do węglowodanów, które zużywane są przez organizm stosunkowo szybko, białko może pomóc utrzymać poziom energii na kilka godzin. Jedno duże jabłko i jeden kubek chudego mleka to nieco ponad 200 kcal, 10 g białka i 5 g błonnika.
Awokado i twaróg
Awokado i twaróg to przekąska zdrowa, kremowa i nieco pikantna. Usuń pestki z połówki awokado i umieść tam około 50 g twarogu. Całość to nieco ponad 160 kcal, 11 g białka i 7 g błonnika – wszystko zdrowe.
Krewetki na mały głód
Obgotowane krewetki łączymy z jogurtem greckim i awokado. Z tych działań wychodzi nam prawdziwy zastrzyk energii, który zawiera 130 kcal, 9 g białka i 4 g błonnika na porcję (100 g krewetek).
Jagodowe doładowanie
Zdrowa przekąska to również koktajl jagodowy. Zawiera on białko sojowe w proszku i jogurt o niskiej zawartości tłuszczu. Najważniejszym składnikiem są oczywiście mrożone lub świeże jagody. Wypijamy wówczas około 140 kcal, 9 g białka i 4 g błonnika.
Gruszka na ciepło z cynamonową ricottą
Włoski miękki niedojrzewający ser ricotta jest bogaty w białko. Gruszki to z kolei dobre źródło błonnika. Można je podgotować na parze. Całość idealnie uzupełni łyżka cynamonu. Porcja takiego deseru zawiera około 170 kcal, 8 g białka i 5 g błonnika.
Kalafior i dip z białej fasoli
Zrób dip z gotowanej białej fasoli i siekanego czosnku. Można go serwować również na krakersach. 25 ml dipu podawanego z 2 szklankami posiekanego, surowego lub gotowanego kalafiora to około 200 kcal, 11 g białka i 8 g błonnika.
Tosty na orzechowo i gruszkowo
Pełnoziarniste pieczywo przygotuj w tosterze. Posiekane orzechy i drobno pokrojoną gruszkę wymieszaj z jogurtem typu greckiego. Taka przekąska to około 200 kcal, 11 g białka i do 4 g błonnika.
Szparagi z jajkiem na twardo
Połącz szparagi z jajkiem na twardo, a wyjdzie ci zdrowe combo. Oprócz standardowego pakietu w postaci 126 kcal, 11 g białka, 5 g błonnika w jednej porcji, otrzymujemy solidną dawkę witaminy B6 i witaminy E.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze