Jednodniowy detoks - jak oczyścić jelita w jeden dzień?
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 1 komentarzSłyszeliście zapewne hasło "jednodniowy detoks". Jak oczyścić jelita w jeden dzień? Co daje detox jednodniowy? Jednodniowe oczyszczanie organizmu z toksyn to sposób na jego wzmocnienie i poprawę samopoczucia. W trakcie 24-godzinnego detoksu zaleca się przyjmować duże ilości płynów: wodę, ziołowe herbaty (z pokrzywy, mięty, szałwii, kopru włoskiego, zieloną).
Ten artykuł ma 4 strony:
Detoks z wykorzystaniem kaszy jaglanej
Kasza jaglana znana jest z właściwości oczyszczających. Co więcej, odkwasza ona organizm, przywracając mu właściwe pH. W ramach detoksu jaglanego przez cały dzień, co około 3 godziny, jemy zupę przygotowaną na bazie tej kaszy. Spożywamy jedynie niewielką porcję tak, aby nie odczuwać głodu.
Lista składników na krupnik jaglany (6 porcji):
- 3 marchewki,
- 3 pietruszki,
- 3 ziemniaki,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 ½ szklanki kaszy jaglanej,
- 2,5 litra gorącej wody,
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, ziarenka pieprzu, ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy,
- 4 plastry imbiru.
Zobacz też: Oczyść organizm z pomocą kaszy jaglanej i chudnij zdrowo
Sposób przygotowania:
Płuczemy kaszę jaglaną pod bieżącą wodą. Smażymy czosnek i pokrojone w kostkę warzyw. Następnie dodajemy przyprawy (oprócz soli i pieprzu). Teraz możemy wrzucić kaszę. Dolewamy wodę. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Gdy składniki będą miękkie, możemy dodać sól i pieprz do smaku. Serwujemy krupnik jaglany posypany natką pietruszki bogatą w witaminę C.
Detoks z wykorzystaniem zielonych warzyw i owoców
W trakcie zielonego detoksu spożywamy głównie warzywa i owoce w tym kolorze. Dzień zaczynamy od koktajlu, do którego przygotowania wykorzystujemy takie superfoods jak spirulina, chlorella czy młody jęczmień.
Lista składników na zielony koktajl:
- łyżka jednego z wyżej wymienionych superfoods,
- jabłko,
- banan,
- kawałek imbiru o długości 1 centymetra,
- sok wyciśnięty z pomarańczy,
- 150 ml wody.
Sposób przygotowania:
Obieramy ze skórki banana i imbir. Wrzucamy składniki stałe i sypkie do kielicha blendera, wlewamy sok z pomarańczy i wodę. Miksujemy. Gotowe!
Ten koktajl pijemy również na drugie śniadanie i w ramach podwieczorku.
Natomiast na obiad i kolację są przewidziane warzywa przygotowane na parze albo na surowo (w postaci sałatki skropionej sokiem z cytryny i oliwą z oliwek).
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze