Niskokaloryczne wegańskie śniadania - oto pięć znakomitych przepisów
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 2 komentarzeNiskokaloryczne wegańskie śniadania są źródłem m.in. białka, błonnika pokarmowego oraz zdrowych tłuszczów. Gwarantują dawkę energii do działania i minimalizują ryzyko podjadania w ciągu dnia, co stanowi jedną z przyczyn problemów z wagą.
Ten artykuł ma 5 stron:
Wegańskie śniadania — imbirowy pudding chia
Miłośnicy nocnych owsianek, którzy potrzebują odmiany, powinni wypróbować nocny pudding chia o konsystencji przypominającej budyń (jeśli to nam nie odpowiada, można ją zmienić, dodając więcej mleka). Jest źródłem dużych ilości błonnika (13 gramów na porcję), zatem zapewnia uczucie sytości na długi czas i zaspokaja apetyt na słodkości (zawartość cukrów wynosi 18 gramów). Pudding jest aromatyzowany syropem klonowym i przyprawami: cynamonem, imbirem, goździkami.
Zobacz też: Dlaczego warto jeść nasiona chia?
Lista składników:
- ¼ szklanki nasion chia,
- ¾ szklanki niesłodzonego mleka sojowego,
- 1 łyżka syropu klonowego,
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru,
- ¼ łyżeczki cynamonu,
- zmielony goździk,
- szczypta soli morskiej,
- 1 łyżka rodzynków,
- 1 łyżka posiekanych orzechów.
Sposób przygotowania:
Składniki puddingu (oprócz rodzynków i orzechów) umieszczamy w naczyniu (misce lub słoiku) i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Rano posypujemy rodzynkami i ulubionymi orzechami. Gotowe!
Imbirowy pudding chia dostarcza 307 kalorii. Jest źródłem 14 gramów białka, 36 gramów węglowodanów i 17 gramów tłuszczów.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze