Niskokaloryczne wegańskie śniadania - oto pięć znakomitych przepisów
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 2 komentarzeNiskokaloryczne wegańskie śniadania są źródłem m.in. białka, błonnika pokarmowego oraz zdrowych tłuszczów. Gwarantują dawkę energii do działania i minimalizują ryzyko podjadania w ciągu dnia, co stanowi jedną z przyczyn problemów z wagą.
Ten artykuł ma 5 stron:
Wegańskie śniadania — cynamonowe ciastko bez pieczenia
Niektóre osoby zaczynają dzień od śniadania na słodko. Zdrowym, bogatym w białko (niemal 21 gramów) daniem jest ciastko cynamonowe. Dostarcza również 7 gramów błonnika pokarmowego. Zaletą tego smakołyku jest fakt, że nie wymaga pieczenia, a ponadto nie zawiera dodatku cukru. Naturalna słodycz pochodzi z rodzynków.
Lista składników:
- pół banana,
- 1 łyżeczka naturalnego masła orzechowego,
- 18 gramów waniliowego białka w proszku,
- ¼ łyżeczki cynamonu,
- 1/3 szklanki płatków owsianych,
- 1 łyżka niesłodzonego mleka sojowego,
- 1 łyżka rodzynków,
- 1 łyżka posiekanych migdałów.
Sposób przygotowania:
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Najpierw łączymy banana z masłem orzechowym, następnie dodajemy białko, cynamon i płatki owsiane. Dolewamy mleko, na koniec część rodzynków i migdałów (resztę zostawiamy do posypania wierzchu ciastka o poranku). Otrzymaną masę formujemy na talerzu, tworząc duże, spłaszczone ciastko. Wkładamy je do lodówki na noc. Rano sięgamy po łyżkę i cieszymy się smakiem pożywnego śniadania.
Zobacz też: Deser na śniadanie
Do listy składników można dodać również orzechy i suszone owoce. Ciastko dostarcza 328 kalorii. Zawartość innych, poza wspomnianym białkiem, składników odżywczych: tłuszcze — 8 gramów, węglowodany — 45 gramów.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze