Niskokaloryczne wegańskie śniadania - oto pięć znakomitych przepisów
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 2 komentarzeNiskokaloryczne wegańskie śniadania są źródłem m.in. białka, błonnika pokarmowego oraz zdrowych tłuszczów. Gwarantują dawkę energii do działania i minimalizują ryzyko podjadania w ciągu dnia, co stanowi jedną z przyczyn problemów z wagą.
Ten artykuł ma 5 stron:
Wegańskie śniadania — jogurtowe smoothie
Jogurtowe smoothie z dodatkiem truskawek i jagód to propozycja na pożywne śniadanie nie tylko dla wegan. Owoce zapewniają naturalny słodki smak, a jogurt sprawia, że konsystencja jest kremowa. Dodatek migdałów to dawka zdrowych tłuszczów, błonnika pokarmowego i białka. To śniadanie zapewnia uczucie sytości na długi czas.
Porcja tego jogurtowo-owocowego smoothie dostarcza 350 kcal, 9 gramów błonnika i 15 gramów białka. Jest źródłem 47 gramów węglowodanów i 13 gramów tłuszczów. To sycące i zdrowe śniadanie jest propozycją dla osób na diecie odchudzającej. Świeże owoce można zastąpić mrożonymi (wówczas rezygnujemy z kostek lodu), a jogurt mlekiem roślinnym (w przypadku wegan).
Zobacz też: 6 składników smoothie, które wspomagają spadek wagi
Lista składników:
- 4 duże truskawki,
- pół banana,
- pół szklanki jagód,
- 90 ml jogurtu,
- 1 szklanka niesłodzonego mleka sojowego,
- 12 surowych migdałów,
- 3 kostki lodu.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Po kilku minutach cieszymy się smakiem pożywnego i zdrowego śniadania.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze