Zapomnij o tłuszczu na brzuchu. Postaw na witaminowy koktajl odchudzający
ANNA KOŁODZIEJCZYK • dawno temu • 12 komentarzyWarzywno-owocowy koktajl to idealne śniadanie. Jest sycący, a jednocześnie dodaje energii, prowokując przy tym metabolizm do bardziej wytężonej pracy. Sekretem jego działania jest odpowiednia kompozycja popularnych składników. Mikstura staje się zastrzykiem witamin i mikroelementów pobudzających organizm do walki z nadmiarem tkanki tłuszczowej, zwłaszcza tej gromadzącej się w okolicach brzucha. Oto koktajl spalający tłuszcz z brzucha!
Co znajdziemy w koktajlu?
Najważniejszym składnikiem odchudzającego koktajlu jest jabłko. Owoc stanowi świetne źródło pektyny – rodzaju błonnika rozpuszczalnego, który pęcznieje w żołądku i gwarantuje długotrwałe uczucie sytości. Zawiera również szereg składników mineralnych wspomagających proces spalania tkanki tłuszczowej – magnezu, potasu, żelaza czy cynku.
Obecna w jego składzie kwercetyna – jeden z najsilniejszych znanych przeciwutleniaczy – przeciwdziała podwyższeniu cholesterolu we krwi, a dodatkowo zwalcza bakterie i wirusy. Poza tym jabłko stanowi bogate źródło witaminy C, beta-karotenu, fitosteroli i flawonoidów. W stu gramach owocu występuje jedynie od 37 do 57 kalorii.
W porannym koktajlu nie może zabraknąć bananów. Chociaż osoby walczące z dodatkowymi kilogramami najczęściej unikają jedzenia tych owoców, jednak nie są one tak kaloryczne, jak mogłoby się wydawać. Jedna średniej wielkości sztuka dostarczy około 150 kalorii, a przy tym pozwoli na długo zaspokoić głód. To zatem świetne źródło energii, którego nie powinny odmawiać sobie zwłaszcza osoby aktywne fizycznie.
Kolejnym ważnym składnikiem napoju jest seler. Ze względu na swoje zdrowotne i odchudzające właściwości od lat stanowi stały element diety wielu hollywoodzkich gwiazd. Zarówno niskokaloryczny korzeń, jak i nać są bardzo cenne dla zdrowia. Specjaliści doszukali się w tym warzywie aż 86 dobroczynnych substancji. Seler poprawia trawienie, odtruwa, usuwa zaparcia i przyspiesza rozkład tłuszczów.
W koktajlu musi też znaleźć się awokado. Specjaliści z Centrum Kontroli Chorób i Prewencji z Atlanty dowiedli, że owoc aż o 36 proc. poprawia wchłanianie błonnika, a także innych substancji odżywczych, m.in. witaminy E, magnezu, potasu i witaminy K. Siedmioletnie badanie przeprowadzone na grupie 17,5 tysiąca ochotników dowiodło, że regularne jedzenie awokado pomaga zmniejszyć obwód talii. Koktajl z awokado na odchudzanie - to zdecydowanie dobry pomysł!
Koktajl na płaski brzuch urozmaici dodatkowo limonka, mięta, cytryna i ogórek, które także stymulują organizm do pozbywania się nadmiaru tkanki tłuszczowej.
Składniki:
- 1 jabłko,
- 1 mały banan,
- ½ ogórka,
- kawałek selera,
- ½ awokado,
- ½ gruszki,
- 1 limonka,
- ½ cytryny,
- 4 liście mięty.
Przygotowanie koktajlu jest niezwykle proste. Do soku wyciśniętego z limonki i cytryny dodajemy pozostałe składniki i blendujemy do momentu ich całkowitego rozdrobnienia. Jeśli napój będzie zbyt gęsty, warto dolać odrobinę wody, by uzyskać pożądaną konsystencję.
Ten artykuł ma 12 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze