Co się stanie, kiedy przestaniesz jeść chleb? Odstawienie pieczywa - efekty
EWA RYCERZ • dawno temu • 2 komentarzeCiepÅ‚y, jeszcze pachnÄ…cy chleb z masÅ‚em to dla wielu wspomnienie dzieciÅ„stwa. Okazuje siÄ™ jednak, że biaÅ‚e pieczywo wcale nie jest takie zdrowe, jak nam siÄ™ wydawaÅ‚o. Nadmiar wÄ™glowodanów sprawia, że tyjemy i czujemy siÄ™ ociężali. Niektórzy skarżą siÄ™ nawet na zÅ‚e samopoczucie po chlebie. Sprawdź zatem, co siÄ™ stanie, kiedy przestaniesz jeść chleb.
Ten artykuł ma 3 strony:
Twój humor będzie się wahać
Wahania nastroju to bardzo często występujący objaw. Dietetycy są pewni: podczas trawienia węglowodanów dochodzi do wzrostu produkcji aminokwasu o nazwie tryptofan.
Substancja ta przyczynia się do wydzielania serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Jeśli więc nie dostarczysz organizmowi węglowodanów, hormon będzie wydzielany w mniejszych ilościach, a ty zaczniesz odczuwać smutek lub przygnębienie.
Możesz mieć problemy z tarczycą
Problemy z tym gruczołem są kolejnym efektem wyeliminowania z diety węglowodanów. Pojawia się wtedy nietolerancja na zimno i zwiększone wypadanie włosów. Większość cierpiących na niedoczynność tarczycy boryka się także z problemami trawiennymi i ciągłym zmęczeniem. Niestety, część osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że ich problemy wynikają właśnie z ograniczonego spożycia węglowodanów.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze