Co się stanie, kiedy przestaniesz jeść chleb? Odstawienie pieczywa - efekty
EWA RYCERZ • dawno temu • 2 komentarzeCiepły, jeszcze pachnący chleb z masłem to dla wielu wspomnienie dzieciństwa. Okazuje się jednak, że białe pieczywo wcale nie jest takie zdrowe, jak nam się wydawało. Nadmiar węglowodanów sprawia, że tyjemy i czujemy się ociężali. Niektórzy skarżą się nawet na złe samopoczucie po chlebie. Sprawdź zatem, co się stanie, kiedy przestaniesz jeść chleb.
Ten artykuł ma 3 strony:
Narażasz się na niedobór witaminy C
Witamina C nazywana jest królową wśród witamin. Wspomaga odporność, działa krwiotwórczo, walczy z wolnymi rodnikami. Jej odpowiedni poziom jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Niestety, dieta oparta na niskiej zawartości węglowodanów może prowadzić do poważnych konsekwencji, w tym właśnie niedoboru tej ważnej witaminy. Dzieje się tak nawet w przypadku suplementacji. Dlaczego? Obniżona odporność, stres i niski poziom insuliny powodują, że witamina C nie podlega utylizacji, a co za tym idzie, nie jest wchłaniana do organizmu.
Zabraknie ci energii
Naukowcy i dietetycy są zgodni. Węglowodany są najlepszym źródłem energii dla organizmu. Niczym ich nie zastąpimy. Ograniczając podaż tego składnika, tracimy zbędne kilogramy, ale również energię. Istnieje również ryzyko, że poczujemy się słabiej i chęć do ćwiczeń fizycznych spadnie niemalże do zera. Czy warto więc rezygnować z chrupiącego pieczywa z masłem?
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze