Proste i smaczne wysokobiałkowe przekąski

Białko jest niezbędnym elementem w układance zwanej organizmem ludzkim. Buduje każdą komórkę, tkankę, narząd - bez białka ani rusz. W codziennym jadłospisie nie może zabraknąć tego składnika. Niektóre osoby, np. sportowcy, powinni przyjmować więcej białka niż „zwykli śmiertelnicy”. Dzieje się tak, ponieważ organizm wykorzystuje ten składnik do regeneracji tkanek. Aby zawsze mieć coś białkowego pod ręką, przedstawiamy kilka przepisów na proteinowe przekąski. Możesz zjeść je na siłowni, w domu, w pracy, w szkole.

Pieczona ciecierzyca

Najpopularniejszym sposobem na wykorzystanie ciecierzycy w kuchni jest przygotowanie hummusu. Ale to nie jedyny pomysł. Proponujemy upiec ziarna w piekarniku z dodatkiem ulubionych przypraw i odrobiną zdrowego tłuszczu. Po upieczeniu, zapakuj ciecierzycę do pudełeczka i.. chrup kiedy tylko zechcesz.

Przepis: ¾ szklanki ciecierzycy wymieszaj z 1 łyżką oliwy z oliwek, solą i pieprzem cayenne. Umieść ziarna na blasze wyłożonej papierem. Piecz przez ok. 20–30 minut.

Serowy popcorn

Popcorn, jeśli nie ma sztucznych wzmacniaczy smaku, jest bardzo zdrową przekąską. Jest źródłem białka, a także żelaza i fosforu. Zawiera mnóstwo błonnika. Jeśli znudził ci się tradycyjny smak prażonej kukurydzy, to zachęcamy, by przyrządzić ją z dodatkiem płatków drożdżowych. W ten sposób zwiększymy ilość białka w tej prostej przekąsce, a przy tym nadamy jej oryginalnego smaku.

Przepis: 3 szklanki uprażonej kukurydzy polej oliwą, posyp solą i płatkami drożdżowymi, a następnie wymieszaj.

Serowo-winogronowy szaszłyk

Nabiał to bardzo dobre źródło białka. Z kolei winogrono zawiera witaminy z grupy B, witaminę C i węglowodany, które szybko postawią nas na nogi.

Zobacz również: Oleje roślinne - sekret zdrowia i urody

Przepis: Potrzebujesz 10 dag sera cheddar w kawałku, kilkanaście kulek białego winogrona i kilka dłuższych wykałaczek. Pokrój ser w kostkę i nabijaj na wykałaczkę naprzemiennie z winogronem.

Krakersy z tuńczykiem

Tuńczyk to zdrowa porcja białka, witaminy D oraz kwasów omega-3. Można połączyć go z pełnoziarnistymi krakersami. W ten sposób otrzymamy zdrowy posiłek, poświęcając na to zaledwie kilka minut.

Przepis: Kilkanaście pełnoziarnistych krakersów posmaruj sałatką z tuńczyka z puszki.

Granola z jogurtem greckim

I znów prosty, pyszny posiłek, który dostarczy nam dużą ilość protein. Gęsty jogurt to naturalny probiotyk, źródło wapnia i białka. Z dodatkiem granoli, będzie nie tylko zdrową, ale i pyszną przekąską.

Przepis: 2 łyżki granoli wymieszaj z jogurtem greckim (opakowanie ok. 200 gram).

Pieczone nasiona dyni

Nasiona dyni, oprócz białka, zawierają również błonnik oraz wzmacniający odporność cynk. Można jeść je na surowo, dodać do owsianki lub sałatki. Proponujemy jednak, by uprażyć je z przyprawami i schrupać podczas oglądania filmu.

Przepis: ¾ szklanki nasion dyni należy opłukać, potem posypać 1 łyżeczką curry i szczyptą soli. Tak przygotowane nasiona umieszczamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w temperaturze 300 stopni przez 20 minut.

Koktajl orzechowo-bananowy

Doskonale zaspokaja głód i pragnienie. Masło orzechowe to źródło zdrowych tłuszczy, banan zawiera mnóstwo potasu, który tak szybko tracimy wraz z potem, a niskotłuszczowe mleko dostarcza białka, ale nie powoduje tycia.

Przepis: 1 szklankę mleka o niskiej zawartości tłuszczu, 1 średniego banana i 1 łyżkę masła orzechowego należy zblendować wraz z 1 kostką lodu.

Koktajl jagodowo-owsiany

Jeżeli znudzi ci się smak bananowego koktajlu, wypróbuj orzeźwiający napój z jogurtu greckiego, płatków owsianych oraz jagód. Pyszne i zdrowe.

Przepis: Pół szklanki jogurtu, 2 łyżki płatków owsianych i 2 łyżki jagód zblenduj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Proste burrito

Dania meksykańskie wyróżniają się bogatą zawartością białka przede wszystkim ze względu na 1 składnik – fasolę. W naszym burrito również nie mogło jej zabraknąć.

Przepis: 1 mała pszenna tortillę pokryj pastą ze startej czarnej fasoli. Dodaj stary parmezan i 1 łyżeczkę sosu salsa.

Serowe chipsy z jarmużu

Jarmuż to dietetyczny hit. Zawiera wiele witamin. Dostarcza białka, błonnika i minerałów (m.in. żelaza, wapnia i magnezu). Można przyrządzić go na wiele sposobów, ale my proponujemy poświęcić kilka chwil na przygotowanie zdrowych chipsów z tego zielonego warzywa.

Przepis: 2 szklanki liści jarmużu mieszamy z 1 łyżką oliwy z oliwek oraz płatków drożdżowych. Wkładamy na 15 minut do piekarnika ustawionego na temperaturę około 300 stopni.

Pudding z chia

Aby przygotować to danie, należy namoczyć przez około 4 godziny nasiona chia w mleku roślinnym. Możemy to zrobić w przenośnym pojemniku. Wtedy po prostu zabierzemy je ze sobą i zjemy w najbardziej dogodnym czasie i miejscu.

Przepis: ¼ szklanki nasion chia zalej 1 szklanką mleka migdałowego. Dodaj pół łyżeczki miodu.

Hummus w słoiku z warzywami

To bardzo prosty sposób na dostarczenie organizmowi odpowiedniej porcji białka. Wystarczy do niewielkiego słoika nałożyć hummusu i umieścić w nim na sztorc kawałki warzyw – mogą to być słupki marchewki, selera naciowego.

Przepis: 1/3 szklanki hummusu umieść w słoiku. Dodaj warzywa. Zakręć słoik i ruszaj w drogę.

Granola z quinoa

Quinoa, czyli komosa ryżowa, to bogate źródło wapnia. Nie zawiera glutenu, więc mogą spożywać je osoby cierpiące na celiakię. Granolę z quinoa można dodać do jogurtu lub chrupać samodzielnie.

Przepis: 1/3 szklanki komosy wymieszaj z sieminiem lnianym (wystarczy pół łyżeczki), wiórkami kokosowymi (1 łyżeczka). Dodaj łyżkę syropu klonowego. Wyłóż na blachę pokrytą papierem i piecz przez ok. 10 minut w temperaturze ok. 400 stopni.

Łódki z masłem orzechowym

Aby wykonać łódki, będziesz potrzebować łodygi selera naciowego, masło orzechowe, migdały lub inne orzechy oraz rodzynki. Pokrój łodygi na mniejsze kawałki i wypełnij je masłem orzechowym, a następnie połóż na nich migdały bądź rodzynki. Jeśli nie lubisz selera, możesz wykorzystać jabłko.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) Fantazja fasolowa Szybkie naleśniki bez mąki Jakie węglowodany jeść na diecie? Jakie ryby jeść podczas odchudzania? Migdały – idealne orzechy dla osób na diecie Fit Wielkanoc: jajka na trzy sposoby Pasztet idealny z zielonej soczewicy z rozmarynem i żurawiną Dlaczego warto jeść jajka na diecie? Zdrowy krem czekoladowo-orzechowy Przepis na dietetyczny żurek Mocno wędzony pasztet z kaszą jaglaną, kiszoną kapustą i grzybami Fit babka Trzymaj linię na Wielkanoc Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Fit Wielkanoc: przepis na majonez z serka wiejskiego Ciasteczka owsiane Co na deser może zjeść sportowiec? 5 fit śniadań z płatków owsianych Szybkie śniadanie, obiad, kolacja, czyli dania, w które nie trzeba wkładać wiele wysiłku Co jeść przed i po treningu? Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej

Popularne w tym tygodniu:

Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) Koktajle Ewy Chodakowskiej poniżej 430 kcal 6 przepisów na odchudzające sałatki Jakie węglowodany jeść na diecie? Zdrowy krem czekoladowo-orzechowy Dlaczego warto jeść jajka na diecie? Brownie z batatem i rodzynkami Pomysły na zdrowe bezmięsne obiady Desery z kaszy jaglanej Jakie ryby jeść podczas odchudzania? Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Przepis na dietetyczny żurek