Sposób na szczupłą sylwetkę i wewnętrzną równowagę Agnieszki Maciąg
KORNELIA RAMUSIEWICZ • dawno temu • 2 komentarzeAgnieszka Maciąg, to jedna z najbardziej znanych polskich modelek i prezenterek telewizyjnych. Zachwyca urodą i figurą oraz talentem, nie tylko w branży modelingowej. Maciąg jest autorką książek kulinarnych oraz bloga, na którym uczy Polki, jak dbać o ciało i ducha.
Agnieszka Maciąg, jako jedna z pierwszych polskich modelek zawojowała rynek międzynarodowy, wygrywając w 1989 roku konkurs, który został zorganizowany przez agencję Wilhelmina w Nowym Jorku. Maciąg obracała się w dość wymagającej branży. Musiała pilnować swojej wagi i wymiarów, stąd też stosowała wiele diet, jednak — jak przyznaje — szybko zrozumiała, że diety, szczególnie te opierające się na maksymalnym ograniczeniu kalorii, nie mają większego sensu, ponieważ zazwyczaj kończą się efektem jo-jo i innymi niepożądanymi skutkami zdrowotnymi.
Maciąg jest zdania, że aby zachować równowagę ciała i ducha, a przy tym cieszyć się nienaganną sylwetką i promienną urodą, trzeba na zawsze zmienić swój sposób odżywiania. Modelka od lat stosuje dietę niełączenia węglowodanów i białek. Ten wypracowany sposób odżywiania sprawia, że nie ma wahań, czy tym bardziej przyrostów wagi.
Maciąg rozpoczyna dzień od szklanki zielonej herbaty, następnie zjada lekkie śniadanie np. płatki owsiane czy też twaróg z pomidorem. Najbardziej energetycznym posiłkiem modelki jest lunch – wówczas je najwięcej, są to np. potrawy z warzyw, zupy, ryby. Raz w tygodniu gwiazda włącza do diety kaszę gryczaną oraz rośliny strączkowe, natomiast na kolację zazwyczaj zjada przygotowane przez siebie sałatki. W ciągu dnia Agnieszka Maciąg podjada owoce oraz popija zieloną lub białą herbatę, rooibos, soki z warzyw lub owoców czy też zioła.
W diecie niełączenia najważniejsze są właściwe proporcje. Głównym elementem diety są warzywa – świeże, pieczone bądź gotowane, poza tym istotne są rośliny strączkowe, owoce, nieoczyszczone, pełnoziarniste produkty zbożowe, kasze i brązowy ryż. Rzadziej — zgodnie z wytycznymi diety — powinniśmy spożywać nabiał i ryby. Maciąg jest fanką wegetarianizmu, jeżeli jednak nie umiemy zrezygnować z mięsa, nie łączmy go z ziemniakami czy makaronem, ale spożywajmy je w towarzystwie sałatek.
Kiedy komponujemy posiłek, zwracajmy uwagę na proporcje, które powinny wynosić 4:1, co oznacza, że 100 gramów mięsa, ryb, makaronu, ryżu czy kaszy, powinno przypadać 400 gramów warzyw. Na diecie niełączenie nie trzeba liczyć kalorii, ilość pożywienia zależy od naszego wieku, płci i stylu życia.
Agnieszka Maciąg dba o swoją figurę także ćwicząc. Modelka od lat jest wierna jodze. Jej zdaniem, to najlepszy sposób na szczupłą sylwetkę, a także wewnętrzną równowagę. W jodze najważniejsza jest świadomość własnego ciała. Jogę może ćwiczyć każdy, choć na początku stanowi dość poważne wyzwanie, które może zniechęcić. Niektóre ćwiczenia są powolne (np. hatha joga), inne dość dynamiczne (np. ashtanga, kundalini). Jednak — jak zaznacza modelka – istnieje wiele technik jogi i sami powinniśmy wybrać taką, która będzie dla nas odpowiednia.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze