Dieta low carb - efekty, przepisy, jadłospis diety niskowęglowodanowej
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuStosowanie diety low carb daje szybkie efekty odchudzające. Dieta polega na przyjmowaniu małej ilości węglowodanów, ale nie oznacza to, że jadłospis diety low carb jest pozbawiony smaku. Dzięki przepisom możemy bowiem przygotować dania pyszne i pożywne.
Dieta low carb — zasady
Dieta low carb zwana jest też dietą niskowęglowodanową. Jak sugeruje sama nazwa, dieta polega na przyjmowaniu znacznie mniejszej ilości węglowodanów. Dzięki temu nasz organizm będzie szukał nowych źródeł, z których mógłby czerpać energię i zacznie wykorzystywać zapasy tłuszczu zgromadzone w tkance tłuszczowej.
Warto jednak pamiętać, że organizm musi się przyzwyczaić do nowego sposobu pobierania energii. Z tego powodu dieta low carb powinna być stosowana przez kilka miesięcy, aby przyniosła odpowiedni efekt.
Równie ważne jest jednak wychodzenie z diety. Gdy zdecydujemy się zakończyć stosowanie diety low carb, musimy stopniowo wprowadzać coraz większą ilość węglowodanów. W przeciwnym razie grozi nam efekt jo-jo.
Dieta low carb — efekty
Efektem diety low carb jest przede wszystkim utrata zbędnych kilogramów. Oprócz tego przyjmowanie mniejszej ilości węglowodanów sprzyja lepszemu samopoczuciu, a nawet poprawia witalność i kondycję skóry.
Dieta niskowęglowodanowa poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i układu krążenia, a z tego powodu polecana jest osobom mającym problemy krążeniowe. Mała ilość węglowodanów zalecana jest również chorym na cukrzycę.
Dieta low carb — co jeść
Jadłospis diety low carb składa się z produktów o niskim indeksie glikemicznym. Oprócz tego powinniśmy patrzeć, czy zjadamy odpowiednią ilość białka, zdrowych tłuszczów, a także witamin i minerałów. Sięgajmy zatem po produkty takie jak jajka, ryby, drób, orzechy, nasiona, warzywa, a także oliwa z oliwek i inne oleje, np. lniany czy kokosowy.
Dieta low carb — jadłospis
Śniadanie: jajecznica na maśle z pomidorami i cebulą
Drugie śniadanie: pudding chia z malinami
Obiad: makaron z cukinii z szynką parmeńską
Podwieczorek: serek wiejski ze szczypiorkiem, ogórkiem i rzodkiewką
Kolacja: gotowany brokuł z jajkiem, pomidorem, ogórkiem i kiełkami rzodkiewki (całość można polać oliwą z oliwek)
Dieta low carb — przepisy
Makaron z cukinii z szynką parmeńską. Cukinię kroimy w cienkie paski i gotujemy przez 2 minuty w osolonym wrzątku. W międzyczasie wrzucamy na patelnię szynkę parmeńską i podsmażamy przez chwilę. Następnie łączymy oba składniki, dodajemy czosnek, pomidorki koktajlowe, starty parmezan, orzeszki piniowe i skrapiamy całość oliwą z oliwek.
Pudding chia z malinami. Nasiona chia zalewamy mlekiem kokosowym i dodajemy do smaku łyżeczkę miodu. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników, pudding wstawiamy do lodówki, aby się ochłodził. Po około 30 minutach, wyjmujemy gotowy pudding, który dekorujemy na wierzchu świeżymi malinami.
Jakub Ruźniak
Rozgrzewka — jak prawidłowo wykonać rozgrzewkę? (FABRYKA SIŁY)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze