Trendy żywieniowe i dietetyczne na 2018 rok
EWA RYCERZ • dawno temu • 1 komentarzDietetyka nie znosi próżni. Choć zasady zdrowego odżywiania pozostają niezmienne, co roku na scenie dietetycznej pojawiają się nowości. Jednocześnie to, co było modne w odżywianiu np. dwa lata temu, teraz już przestało być popularne. Jakie są zatem dietetyczne i żywieniowe trendy na nadchodzący rok 2018?
Jedzenie w misce
To trend, który wypromowali użytkownicy Instagrama. Zaczęło się od sałatek ze świeżych owoców. Warstwy truskawek, jeżyn, jagód, malin i innych letnich smakołyków polubiły także gwiazdy, które chętnie wrzucają zdjęcia takich posiłków na swoje konta.
Zobacz też: Najdziwniejsze trendy zdrowotne ostatnich lat
Trend jedzenia w miskach dotyczy także innych dań, np. koreańskiego bibimap (ryż z wołowiną i warzywami). W 2018 talerze zaczną więc być passe. Czy Polacy polubią ten trend i obiady będą jeść w miskach?
Dieta sokowa
Diety sokowe znane były już w roku 2016 i 2017, ale to właśnie ten przyszły ma być apogeum ich popularności. Oczywiście wszystko dzięki gwiazdom, które zachwycają się efektami, jakie dają tego typu dietetyczne rozwiązania.
Olivia Wilde i Jessica Alba wielokrotnie pojawiały się z kubkami z sokiem na treningach czy na spacerach. Aktorki zgodnie twierdzą, że to właśnie piciu soków zawdzięczają swoją smukłą sylwetkę.
Probiotyki na odporność
Dotychczas odporność wzmacnialiśmy dużymi dawkami witaminy C, A i E oraz żelaza. O zaletach probiotyków mówiło się zazwyczaj w kontekście soku z ogórków kiszonych lub kiszonej kapusty. W 2018 roku ma to się zmienić. Na wzmocnienie odporności przyjmować mamy właśnie probiotyki.
Dowody, że bakterie probiotyczne wpływają na wzmocnienie działania układu odpornościowego mają naukowcy. Stwierdzili oni, że probiotyki poprawiają odpowiedź immunologiczną organizmu. Dlatego właśnie w okresie jesienno-zimowym należy częściej jadać jogurty i kefiry, czyli naturalne ich źródła.
Dieta bezglutenowa
Jeszcze kilka lat temu produkty bezglutenowe były zazwyczaj wysoko przetworzone, co nierzadko odstraszało od ich kupowania.
Dzisiaj do ich produkcji używamy ekologicznych składników, niejednokrotnie kupujemy też półprodukty, by samodzielne przygotować różne dania. Dlatego właśnie dieta bezglutenowa stale jest popularna. W 2018 roku przewidywany jest jej renesans.
Pełnotłusty nabiał
To zupełna nowość, być może jeszcze o niej nie słyszałeś. W przyszłym roku będzie to prawdziwy hit. Chodzi o jedzenie pełnotłustych produktów mlecznych.
Mleko, jogurty, sery żółte – nabiał jest bogactwem wapnia, pierwiastka niezbędnego dla prawidłowej pracy organizmu. Zawiera też tłuszcz, na który często narzekamy. Tymczasem to właśnie ten tłuszcz może pomóc zapobiegać rozwojowi raka. Jest w nim bowiem zawarty sprzężony kwas linolowy, który może hamować wzrost komórek rakowych.
Pełnotłuste produkty mleczne zawierają także witaminę D oraz białko. Wszystkie te składniki mogą też zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze