Sprawdź, jakie błędy popełniasz przy wyborze sałatki
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 1 komentarzNie wszystkie sałatki są zdrowe. Zwłaszcza te jedzone na mieście zawierają dużo dodatkowych składników, które sprawiają, że liczba kalorii znacznie wzrasta. Oto pięć błędów, które często popełniamy przy wyborze sałatki.
Wybór sałatki
Podstawa sałatki to zawsze sałata lodowa. Najpopularniejsza w naszym kraju jest właśnie sałata lodowa — wyjątkowo krucha i delikatna. I to chyba największe jej zalety, poza trwałością w przechowywaniu i niską kalorycznością (tylko 15 kcal w 100 g).
Owszem zawiera potas i fosfor, ale w porównaniu do innych sałat, pod względem wartości odżywczych jest najmniej cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Najlepiej, żeby sałatki były różnorodne, dlatego warto zamienić sałatę lodową na roszponkę, endywię, szpinak, jarmuż lub brukselkę. Wymienione składniki dostarczają witamin i minerałów w różnych ilościach, co daje organizmowi większy wachlarz potrzebnych elementów odżywczych.
Za dużo zdrowych tłuszczów
Orzechy, nasiona, awokado, oliwa z oliwek i tym podobne źródła tłuszczów są niezwykle zdrowe. Jednak dodawanie ogromnych porcji tych produktów do sałatki sprawia, że jej kaloryczność znacznie wzrasta. Najlepiej dodawać 1–2 porcje zdrowych tłuszczów. Oznacza to, że jeśli łączymy awokado i orzechy (liczymy jako dwie porcje), podstawą dressingu powinien być np. sok z cytryny.
Wybierasz sałatkę z małą ilością białka
Kusi cię, aby wybrać opcję na bazie samych warzyw? Nie rób tego. Białko zapewnia większe uczucie sytości, a dzięki temu sałatka staje się nie przekąską, a pełnym posiłkiem. Najlepiej wybierać chude źródła białka, np. kurczaka, indyka, łososia, tuńczyka, tofu czy fasolę.
Większość sałatek przeznaczonych dla kobiet powinna zawierać około 21–28 g białka, podczas gdy mężczyźni powinni spożywać około 35–42 g. Im bardziej jesteśmy aktywni fizycznie, tym więcej białka nam potrzeba.
Wybierasz najmniej kaloryczną opcję
Wbrew pozorom, najmniej kaloryczna sałatka w menu nie jest dobrym wyborem. Sałatka, która ma 250 kcal prawdopodobnie nie wystarczy, aby zahamować głód na dłużej. Oznacza to, że za godzinę lub dwie znowu będziesz szukać czegoś do jedzenia i prawdopodobnie będzie to niezdrowa opcja. W zależności od zapotrzebowania na kalorie i aktywność fizyczną, sałatka powinna dostarczać około 400–600 kcal.
Pozwalasz sobie na śmieciowe jedzenie po zjedzeniu sałatki
Po zjedzeniu sałatki zwykle sięgamy po mniej zdrowe opcje. Wielu z nas myśli, że skoro zjedliśmy tylko sałatkę, musimy teraz spożyć jakieś konkretne jedzenie, prawda? Jeśli masz ochotę na deser, pamiętaj żeby nie zrezygnować ze wszystkich zalet zdrowego posiłku, który przed chwilą spożyłeś. Zalecana jest kostka ciemnej czekolady lub ciastko. Cała tabliczka czy opakowanie to już zbyt wiele.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze