Pasztet idealny z zielonej soczewicy z rozmarynem i żurawiną
AGATA STRUZIK • zdjÄ™cia: Arek Nawrocki • dawno temu • 8 komentarzyPasztety warzywne, to jedna z moich ulubionych przekÄ…sek. Zrobić je można w zasadzie ze wszystkiego tego, co macie akurat w lodówce.
Została mi niewykorzystana zielona soczewica, kasza jaglana, włoszczyzna i końcówka żurawiny. Co więc robię? Kręcę pasztet!!!
Do pasztetu nie musicie używać świeżej włoszczyzny, jeżeli nie macie na to czasu. Dobrym rozwiązaniem będzie również użycie tej mrożonej już pociętej na paski.
Składniki:
— 1 szklanka suchej zielonej soczewicy
— 1 szklanka kaszy jaglanej
— 2 marchewki
— 1 pietruszka
- ½ niewielkiego pora
— kawaÅ‚ek selera
— suszona żurawina
— 1 zÄ…bek czosnku
— 1 spora cebula
— rozmaryn suszony
— sól, sól zioÅ‚owa, majeranek, pieprz
— olej
— margaryna wegaÅ„ska do wysmarowania foremek.
Sposób przygotowania:
Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na patelni. Po kilku minutach dodaję starte na tarce/pokrojone drobno warzywa, przeciśnięty czosnek i podduszam wszystko ok 10 minut pod przykryciem. Gdy cebula zeszkli się na złoty kolor, a warzywa staną się miękkie, przekładam razem do pojemnika blendera i blenduję na gładką masę.
W miÄ™dzyczasie gotujÄ™ w jednym garnku (3–4 szklanki osolonej wody) soczewicÄ™ i kaszÄ™ jaglanÄ…. Gdy siÄ™ rozgotujÄ… i wchÅ‚onÄ… caÅ‚Ä… wodÄ™, dodajÄ™ do zblendowanych warzyw i wszystko razem miksujÄ™ jeszcze raz bardzo dokÅ‚adnie. DodajÄ™ soli, pieprzu, rozmarynu, soli zioÅ‚owej i majeranku do smaku. Na koniec dodajÄ™ suszonÄ… żurawinÄ™ i mieszam dokÅ‚adnie Å‚yżkÄ… caÅ‚Ä… masÄ™.
Foremki smarujÄ™ wegaÅ„skÄ… margarynÄ…. MasÄ™ przekÅ‚adam do foremek, z wierzchu posypujÄ™ jeszcze suszonym rozmarynem i wstawiam do nagrzanego piekarnika (180 stopni, góra-dół) na ok. 70–90 minut. Pasztet powinien być przypieczony z wierzchu, boki powinny Å›miaÅ‚o odchodzić od formy, a w Å›rodku nie powinien być zbyt miÄ™kki.
Pasztet po wyjęciu z piekarnika polecam zostawić w foremkach do wystudzenia i następnie wstawić na noc do lodówki. Najlepszy jest na drugi dzień :))))
Źródło: Pasztet z Soczewicy Wege Smaki
Ten artykuł ma 8 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze